П`ятниця, 26.04.2024, 21:34:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Серпень » 3 » Франківці захищають пам'ятку архітектури від незаконної надбудови
11:12:42
Франківці захищають пам'ятку архітектури від незаконної надбудови

У будинку №20 по вул. Грушевського в Івано-Франківську один із мешканців розпочав реконструкцію горища.
Дев’ятнадцятиквартирний будинок споруджений 1895 року і є пам'яткою архітектури місцевого значення. Всупереч законодавству будівельники вже вирізали вікно у фасаді будинку.
У квартирах почали тріскати стіни. Мешканці будинку №20 по вул Грушевського кілька місяців скаржаться на недобросовісного сусіда Володимира Свиридова у різноманітні інстанції.
Розповідають, що перед тим, як будувати, той обійшов майже всі квартири і просив дозволу приватизувати горище. За положенням міської ради "Про порядок реконструкції горищ під мансардні поверхи та здійснення надбудов у житлових будинках на території Івано-Франківської міської ради" надбудова чи реконструкція проводиться лише за наявності підписів усіх власників будинку. Втім, чоловік збирав підписи на чистому листку. Хтось повірив і підписав, хтось взагалі не підписував. А через деякий час розпочалися будівельні роботи.
Над квартирою Свиридова, на горищі, з’явився цегляний фундамент, а в стіні – вікно. Будинок обстежили працівники комунального підприємства "Єдиний розрахунковий центр" і встановили, що будівництво ведеться без відповідних дозвільних документів та погодження з іншими мешканцями будинку.
Тодішній директор ЄРЦ Петро Шкутяк звернувся з листом до інспекції Держархбудконтролю Івано-Франківської області з проханням вжити заходів щодо власника квартири, який розпочав надбудову. За висновками ЄРЦ, моральний знос (амортизація) будинку по вул. Грушевського, 20 становить 92% (!). Попри це, департамент містобудування і архітектури МВК 2 грудня 2013 року надав містобудівні умови і обмеження, а інспекція Держархубудконтролю 26 грудня 2013 року виписала декларацію на початок будівельних робіт. Мешканці сімох квартир, зрозумівши, що сусід їх обманув, поскаржилися в прокуратуру і відкликали свої підписи.
Прокуратура звернулася до міської ради з поданням усунути порушення "шляхом скасування містобудівних умов та обмежень від 2 грудня 2013 року", оскільки надбудова чи реконструкція проводиться лише за наявності підписів усіх власників будинку. До слова, міліція відкрила кримінальне провадження за фактом підробки документів.
1 серпня, будинок обстежила комісія у складі представників інспекції ДАБК, департаменту містобудування і архітектури МВК, відділу охорони культурної спадщини та ін. Начальник відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому Ігор Панчишин розповів, що до нього зверталися щодо реконструкції горища, оскільки будинок є пам’яткою архітектури.
"Вони прорізали вікно, яке не повинно тут бути. Вони приходили за дозволом, і я їм написав, що не можна цього робити. Потім виявляється, що будується тут", – каже Панчишин.
Однак Ірина Свиридова, дочка Володимира, каже, що необхідні дозволи, які стосуються охорони пам’яток, надав Андрій Давидюк, який на той час очолював відділ музейної роботи й охорони культурної спадщини ОДА, і він запевнив, що цього достатньо. Директор департаменту містобудування й архітектури МВК Володимир Гайдар каже, що питання реконструкції горища на Грушевського, 20 розглядалося на двох нарадах. Перша нарада відбулася у лютому 2014 року.
"Ми тоді зібрали всі документи і з’ясували, що по пам’яткоохоронних питаннях були попередні погодження, але не було погодження робочого проекту, – розповідає Гайдар. – Виникло питання щодо надання первинних документів (містобудівних умов і обмежень) та згоди мешканців будинку на реконструкцію. Нам подали перелік з підписами всіх мешканців будинку на погодження реконструкції. Звичайно, ми не можемо перевірити це все, і відповідно після однієї з наших нарад було рекомендовано підтвердити ті всі підписи. Цього не було зроблено. Скаржники пішли далі і написали звернення в прокуратуру".
За його словами, органи місцевого самоврядування можуть скасувати рішення своїх структурних підрозділів. Питання розглянув виконком міської ради і рекомендував мешканцям вирішувати справу у суді. Щодо тріщин у будинку, головний архітектор міста радить мешканцям будинку звернутися до ліцензованої фірми.
"Якщо виникли тріщини, необхідно виконати обстеження несучих конструкцій будинку.На предмет того, які це тріщини, чому вони виникли і що є причиною їх виникнення, і дати рекомендації, яким чином це можна усунути або передбачити подальші дії щодо укріплення стін", – пояснює Володимир Гайдар.
Начальник інспекційного управління інспекції Держархбудконтролю в Івано-Франківській області Михайло Ткачук повідомив, що дозвільні документи на реконструкцію є. Втім, "на око" побачив відхилення від проекту. Обіцяв повернутися з фахівцями, все поміряти, і, якщо будуть встановлені порушення, ДАБК призупинить будівництво на горищі по вул. Грушевського, 20.
 

КУРС


Переглядів: 530 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024