П`ятниця, 29.03.2024, 08:35:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Вересень » 30 » Габсбурги і Галич. Візуалізовано один з забутих періодів історії міста
19:44:02
Габсбурги і Галич. Візуалізовано один з забутих періодів історії міста

У місті Галичі по вул. Ярослава Осмомисла, поруч колишнього обійстя родини Яновичів встановлено інформаційно – туристичний стенд. Він присвячений одному з забутих і практично недосліджених періодів міської історії, коли наше місто входило до складу Австро – Угорської монархії. Встановлення стенду не є випадковістю, адже 146 років (1772 – 1918), а за сучасними підходами, це сім людських поколінь, - галичани були громадянами тієї, вже неіснуючої держави.

На жаль, на даний час ще відсутнє повноцінне наукове дослідження, з якого читач міг би отримати багатосторонню інформацію, як «виглядало життя в Галичі за Австрії», тому для дуже загальної характеристики наведемо враження мандрівника, який кількаразово відвідував Галич наприкінці ХІХ ст. і вчергове спостерігав його на початку ХХ ст. : «…з занепалого східно-галицького містечка змінюється постійно Галич в щораз показніше місто з правдивим європейським виглядом…». З позитивних моментів життя «за Австрії» можна, як приклад навести розбудову інфраструктури міста: будівництво двох залізничних ліній (Львів – Чернівці; Галич – Тернопіль); створення річкового порту; регуляцію ріки; спорудження стаціонарного мосту на р. Дністер; появу міської лікарні; відкриття пошти й телеграфу; освітлення вулиць, їхнє брукування та ін. Частина цих інфраструктурних об'єктів в тій чи іншій формі служить містянам досі.

Звичайно, найвище керівництво держави для тогочасного галичанина уособлював цісар (імператор Австрії) – тому для пригадки нашим сучасникам про ті події, обрано як тематику стенду «Габсбурги і Галич». Як не дивно, але Галич був одним з тих міст, поруч яких не тільки проїздили, а в яких гостювали, як сам цісар, так і представники династії. Зокрема, це: імператори Йосиф ІІ та Франц Йосиф І, архикнязі Франц Карл Австрійський, Леопольд Сальватор Габсбург – Тоскана, Карл Габсбург – Лотрінген. Окремі з вищезгаданих осіб відвідували місто кількаразово.

 

 

Місце встановлення стенду вибрано не випадково – насамперед, поруч знаходиться будівля колишнього римо – католицького пробоства (пізніше кабінет фізіотерапії Галицької ЦРЛ), саме тут 26 – 28 липня 1891 р. гостював зі своєю дружиною архикнязь Леопольд Сальватор Габсбург – Тоскана з дружиною Бланкою (інфанта Іспанії), а в 1915 р. на цій вулиці міська громада урочисто зустрічала архикнязя і престолонаслідника Карла (згодом, в 1916 р. останній австрійський імператор Карл І).

 

 

Інформаційно – туристичний стенд виготовлено за зразками стандартів туристичних стендів проекту «Івано-Франківщина – край для туризму». Він є двостороннім; подана текстова інформація, а також фотоілюстрації.

Основна сторона подає загальну інформацію про представників родини Габсбургів, які перебували в місті та кілька цікавих фактів пов’язаних безпосередньо з Галичем (перейменування Замкової гори на честь цісаря, встановлення стипендії для учня, забезпечення окремих привілеїв громади караїмів, допомогу у відновленні синагоги єврейській громаді). Ілюстровано зображеннями імператорів та архикнязів, які перебували в місті.

Друга сторона окремо присвячена архикнязу Карлу (згодом, імператору Карлу І), святому Католицької церкви, який відвідував місто під час Першої світової війни. Подано його біографію та ілюстровано фотографіями, які фіксують урочисту зустріч з ним громади Галича.

 

 

На стенді розміщено логотипи провідної пам'яткоохоронної установи регіону – НЗ «Давній Галич» та проекту «Івано-Франківщина – край для туризму».

Стенд виготовлено приватним коштом та встановлено, як подарунок місту з нагоди 25 – ої річниці створення Національного заповідника «Давній Галич». Таким чином, вдалося пригадати про забуті події з минулого, а також створити туристичну атракцію.

Щира подяка за сприяння у встановленні інформаційно – туристичного стенду Генеральному директору НЗ «Давній Галич» п. Володимиру Костишину та працівникам господарського відділу установи!

Андрій Чемеринський,

Почесний краєзнавець України


Переглядів: 268 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024