П`ятниця, 19.04.2024, 04:10:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Серпень » 11 » Галичину могилу знову відкрито для огляду
22:37:51
Галичину могилу знову відкрито для огляду

Оновлену експозицію унікального об’єкта Національного заповідника «Давній Галич» змогли днями оглянути учасники Всеукраїнської прощі до Крилоса. Фактично напередодні відбулося її відкриття. Річ у тому, що через низку недоробок, допущених при її спорудженні, експозицію з могили довелося забрати. Численні туристські групи, які відвідували Крилос-Галич, хотіли потрапити усередину об’єкта. Однак через непривабливий вигляд, сирість і затікання стін і стелі відвідувачів туди не пускали. В такому стані цікавий, але занедбаний об’єкт простояв кілька літ. 
Цього року новий керівник установи Володимир Костишин поставив завдання перед колективом заповідника — відновити священне для давніх галичан місце. і це символічно, адже Галичина  могила — це курган, від якого фактично і починається історія нашого Галича. За переказами, саме у ній було поховано засновника міста, і вона до спорудження Успенського собору фактично була місцем інтронізації галицьких князів.
Теперішній курган має 90 метрів у діаметрі та висоту дев’ять метрів. При його відновленні проведено гідроізоляцію надземної частини споруди, зроблено заходи з водовідведення і захисту археологічної пам’ятки від затоплення та підтоплення. «Капітальний ремонт» Галичиної могили провело приватне підприємство «ЛісБуд» (директор Василь Наконечний). Активно допомагав і «десант» працівників заповідника, представлений як чоловічою, так і жіночою половинами.
Експозиція, розміщена всередині Галичиної могили, проливає світло на її «функціонування» у давнину й етапи досліджень кургану. Проте інформація є трохи «заархеологізованою» і не завжди зрозумілою для різних категорій туристів. Можна було б у ній, наприклад, подати інформацію про культуру карпатських курганів, а також згадати про хорватський період нашої історії. Власне тоді, коли на території Прикарпаття жили білі хорвати, і була висипана Галичина могила. 
Нині Галичину могилу не впізнати. Щоправда, учасники прощі трохи витолочили засіяну на її схилі траву, але це поправне. Головне полягає в іншому. Тепер кожен, хто відвідує давній Галич, зможе відкрити для себе ще одну цікаву сторінку  його минувшини і знайти  відповідь на питання, яке поставив перед нами ще середньовічний літописець: «Звідки постав Галич?».

Іван ДРАБЧУК


Переглядів: 465 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024