Вівторок, 23.04.2024, 16:54:59

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Травень » 22 » Галицькі вчені на науковому форумі
10:54:26
Галицькі вчені на науковому форумі

У Київській православній богословській академії 13–14 травня 2015 року відбулася Міжнародна наукова конференція на тему: «Святий рівноапостольський Володимир – творець Української держави», присвяченої 1000-літтю упокоєння великого Київського князя Володимира і мученицької кончини святих страстотерпців благовірних князів Бориса і Гліба та 900–літтю перенесення їх святих мощів.
На авторитетний науковий форум було запрошено цілий ряд дослідників з Прикарпаття, зокрема з Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Національного заповідника «Давній Галич». Знаменно, що виступ доцента кафедри релігієзнавства, теології і культурології Ігоря Коваля було включено до пленарного засідання конференції. Його наукова доповідь стосувалася історії пошанування святих Бориса і Гліба в Галицько-Волинській Русі в ХІІ–XIV століттях. Автор дослідження розповів про зародження культу перших святих України-Русі Бориса і Гліба на Прикарпатті. На їх честь споруджувались церкви, зокрема в княжому місці функціонував у ХІІІ ст. Борисоглібський храм, фундамент якого віднайшов і розкопав у селі Побережжя Тисменицького району археолог Ярослав Пастернак. Науковець Ігор Коваль представив учасникам історичного зібрання археологічні раритети – хрести-енколпіони, металевні іконки і княжі печатки, на яких старі галицькі майстри зображували князів-мучеників Бориса і Гліба. В культурній спадщині України збереглися й ікони давньоруського часу. Найвеличніший образ на початку ХХ ст. виявив археолог Я.Пастернак, тоді ще студент Львівського університету, в старовинній церкві Святого Духа в селі Потелич на Львівщині.
Доповідач мав нагоду презентувати на конференції свої дві книги «Стародавній Галич: цивілізація відома і таємнича» та «Сучасна археологія Галича і Галицької землі».
Про рівень наукового форуму може свідчити той факт, що виступ І. Коваля прозвучав між доповідями митрополита Паризького (Франція), доктора богословських наук Мішеля Ляроша і Святішого Патріарха Української Православної Церкви Київського Патріарха Філарета. Тому представник історичної науки Івано-Франківщини подарував Провіднику Української Церкви священну реліквію княжого Галича – копію чудотворної ікони Галицької (Крилоської) Пресвятої Богородиці і книгу про святиню дослідниці Національного заповідника «Давній Галич» Ганни Жолоб.
На конференції в процесі секційних засідань виступив ще один галичанин, студент Інституту історії і політології Прикарпатського університету Андрій Петраш.

Мар’яна Коваль


Переглядів: 579 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024