Субота, 20.04.2024, 13:16:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Січень » 14 » Голова Калуської районної ради Василь Дзундза став співавтором книги про Службу Безпеки ОУН
00:19:12
Голова Калуської районної ради Василь Дзундза став співавтором книги про Службу Безпеки ОУН
Історія Служби Безпеки ОУН — "темна сторінка" у визвольному русі 1930-1950-их років. У співавторстві Василя Перегінця та Василя Дзундзи світ побачила історична монографія, яка її виствітлює.
Напередодні свята Святого Василя доробок історичних праць про військову організацію УПА поповнився черговою працею — «Служба безпеки організації українських націоналістів». Автори — краєзнавець Володимир Перегінець та голова Калуської районної ради Василь Дзундза. 
Книга узагальнює відомомсті про історію виникнення Служби Безпеки  на початках повстання ОУН у 1929 році та ведуть читача далі до 1950-их років, коли УПА пішла у підпілля. Автори не ідеалізують органи СБ, де було чимало недосвічених повстанців, а на початку 1950-их  років — ворожих елементів.
— У Калуський осередок СБ ОУН входив Володимир Мельничук (Чорнобривець, Влодко)  із села Бережниця. Він хоч і належав до Калуської боївки, але це був есбіст-одинак. Хитрий, упертий, відважний, — пишуть автори.
До книги увійшли факти, поміщені у книгах та періодичних виданнях, які побачили світ протягом останніх років в Україні, а також дані, поміщені в архівах КДБ, архіви Служби Безпеки, віднайдені у Тернопільській області, також спогади очевидців подій.
Про роботу над книгою, зокрема, працю в архівах, розповів присутнім співавтор Василь Перегінець.
Співавтори висловили вдячність усім, хто доклався до видання, зокрема, поділився відомостями із авторами.
— Дякую всім, хто долучився до створення цієї книги — Степану Лесіву та Миколі Когуту, які рецензували книгу, Роману Матіїву, літературному редактору Віталію Півтораку, — сказав Василь Перегінець. 
На думку голови Калуської районної ради, книгу слід не тільки поширити у шкільних та районних бібліотеках. Її варто також читати тим, хто пише сценарії документальних фільмів.
— Найцінніше, це спогади очевидців, які як правило в джерелах не відображені. Бо документи писали польські мадярські чиновники, — зазначив доктор історичних наук Олег Малярчук.
Василь Дзундза сподівається, що книгу про Службу безпеки зможуть прочитати не тільки у Калуші, а й у інших містах, в тому числі і на Східній Україні.  
Одним із активних учасників презентації був директор історико меморіального музею Степана Бандери в Старому Угринові Степан Лесів. Він висловив побажання авторам —доповнити здійснену краєзнавчу роботу.
— Дослідили, де загинув районовий Служби безпеки ОУН  Калуського району. Це було у Новиці. Можливо, варто поставити символічний хрест. 
Книгу видано у калуському міському видавництві «Копі-центр». Видано історію Загір’я у твердій палітурці, видання містить фотографії та спогади відомих калушан, зокрема Олега Кушлика та його батьків, повідомила Лілія Прокопів. Тираж видання — 100 екземплярів.
Як повідомляли «Вікна», раніше у Калуші видали книгу про Загір’я.
Юрій Тимощук, журналіст

Переглядів: 564 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024