П`ятниця, 19.04.2024, 16:31:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Травень » 16 » Гуцули як майстри бойового мистецтва
21:04:19
Гуцули як майстри бойового мистецтва

У тернопільському видавництві «Мандрівець» нещодавно вийшло друком науково-популярне видання «Бойове мистецтво гуцулів». Його автор – надвірнянець, голова районної організації Всеукраїнського товариства «Меморіал ім. В.Стуса», учитель географії Пасічнянської ЗОШ І-ІІІ ст. Євген Луців.
Свого часу він видав книгу про історію гірського села Пасічна нашого району. У новій 230-сторінковій дослідницькій праці Євген висвітлює загадкову, войовничу і волелюбну етнічну групу українців, не позбавлену творчого мистецько-фольклорного ґатунку – гуцулів. На всіх етапах народної визвольної боротьби – від княжих часів до опришківства, українського Січового стрілецтва, Української Повстанської Армії, інших українських військових формацій досить помітною, не рідко визначальною ставала роль гуцулів. Їх бойове мистецтво лягло в основу розвитку бойових тактик УСС, вояків Карпатської Січі, УПА. Автор у 32-х розділах свого дослідження розкриває суть військової підготовки і бойової вдачі, холодної зброї, бойових елементів одягу та бойових танців гуцулів.
Сама згадка про багату історію гуцульської воєнної минувшини, яку історик-націоналіст Лев Шанковський визначає початком VI ст. н.е.; має гріти душу патріота і непокоїти ласих зазіхати на володіння і серця гуцулів й українців.
Читача захоплять емоційно наснажені на історичних фактах розповіді про повстанських командирів і діячів Гуцульщини. «Голов¬ний принцип тактики карпатських повстанців усіх періодів визвольної боротьби звучав так: «Відступати, коли ворог атакує; турбувати, коли ворог відпочиває; вдаряти, коли ворог виснажений; переслідувати, коли ворог відступає», – підкреслює автор. І ця тактика перевірена у боях за волю України, в яких гуцули-вояки вкрили себе нев’янучою славою та народною пам’яттю і шаною. Нехай не видасться риторично-повчально-спонукальною наша думка, що згадану тактику і відвагу гуцулів у змазі із ворогом, із неприятелем (як от: північним сусідом, як у наші дні) варто застосувати, аби й різношерсті сепаратисти відчули міць удару, військову винахідливість і хитрість, загартованість і високу ідейність українських вояків і борців.
Прочитайте – і відчуєте гордість і любов до гуцулів.


Іван ГРИДЖУК «Народна Воля»


Переглядів: 512 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024