Четвер, 28.03.2024, 12:28:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Жовтень » 24 » Гуцульська "людина Відродження": у "Мистецькому Арсеналі" відкрили виставку Параски Плитки-Горицвіт
09:18:27
Гуцульська "людина Відродження": у "Мистецькому Арсеналі" відкрили виставку Параски Плитки-Горицвіт
Виставку «Параска Плитка-Горицвіт. Подолання гравітації» відкрили у «Мистецькому Арсеналі» в Києві.
Понад 4000 фотографій, близько 500 саморобних книжок, сотні графічних творів, ікон та щоденники часів радянських репресій залишила по собі Параска Плитка-Горицвіт.
Більшу частину життя вона мешкала у селі Криворівня на Івано-Франківщині, але їй вдалося підтримувати зв’язок із людьми на різних континентах та політв’язнями, з якими познайомилась за 10 років у таборах Казахстану, куди потрапила як зв’язкова УПА. Захоплювалась Махатмою Ганді і, за деякими даними, знала кілька мов. Кілька років тому двоє київських художниць та кінорежисер виявили частину її величезного фотоархіву і взялися його відновити та описати. Так спочатку з’явився фільм «Портрет на тлі гір», а потім і виставка «Параска Плитка-Горицвіт. Подолання гравітації», яку відкрили у «Мистецькому Арсеналі».
Виставку готували два роки, експонати надала громада села Криворівня, де в будинку Параски Плитки-Горицтвіт діє музей. У селі докладають зусиль, аби зберегти спадщину мисткині, але цей будинок не має опалення, і через це її роботи, що зберігаються там, поступово руйнуються, розповідає керівниця відділу музейної справи “Мистецького Арсеналу” Ольга Мельник.
На виставці можна побачити збережені фотографії авторства Параски Плитки-Горицвіт та негативи, її ікони (деякі – на двох сторонах полотна) та інші живописні та графічні роботи, листи, саморобні книги і щоденники, а також потрапити через окуляри віртуальної реальності до будинку мисткині у Криворівні, почути аудіозаписи її голосу.
«Хата для Параски була, власне, домом, у якому вона жила, її майстернею, в якій вона творила свої книги, келією, де вона писала ікони і молилася, а також ця хата була її фотолабораторією, де вона проявляла та друкувала свої фотознімки», – розповідає одна зі співавторок ідеї виставки Інга Леві.
Вона називає Параску Плитку-Горицвіт «людиною Відродження» через її мультидисциплінарний підхід до творчості, пише Радіо Свобода.

Переглядів: 228 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024