П`ятниця, 26.04.2024, 21:10:47

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Січень » 14 » Ім’я В. Чорновола — в пантеоні слави Шешорів
00:33:50
Ім’я В. Чорновола — в пантеоні слави Шешорів
У селі Шешорах на Косівщині відкрили й освятили другий у цьому селі пам’ятний знак Героєві України, лауреатові Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка, політикові, журналісту і літературному критикові, політв‘язню радянських спецтаборів, голові Народного руху України, депутатові українського парламенту В’ячеславові Чорноволу.
У 1965 році на велелюдному зібранні біля пам’ятника Тарасові Шевченку в центрі Шешорів В. Чорновіл виступив з різкою антибільшовицькою промовою. На знак пам’яті про цю подію поряд із пам’ятником Кобзареві встановили на постаменті стелу, створення якої ініціював голова районної організації НРУ Дмитро Бойчук. Біля неї традиційно проводять заходи із вшанування  річниць від дня народження та роковин від дня смерті незабутнього лідера національно-визвольного руху. 
24 грудня ц. р. у Шешорах відбувся молебень з нагоди 76-ї річниці від дня народження В. Чорновола. Далі учасники урочистостей попрямували колоною до місцевої школи, якій у квітні нинішнього року присвоїли ім’я В’ячеслава Чорновола. Тут митрофорний протоієрей Юрій Павличко УАПЦ відслужив молебень з нагоди відкриття та освячення  меморіальної гранітної стели, встановленої на фасаді освітньої установи. На ній — графічний портрет В. Чорновола, дати його народження і трагічного відходу у вічність та слова — «Україна починається з тебе. В. Чорновіл». Автором цього пам’ятного знака є художник іван Андрійканич із Косова. Виготовлений він за кошти депутатів Косівської районної ради від Народного руху України та Косівського міського осередку НРУ. 
Учні Шешорівської школи дуже гарно відтворили життя і діяльність В’ячеслава Чорновола в літературно-пісенній композиції, а директор  цього навчального закладу Микола Титаренко та  учитель історії Олександра Олексюк — у своїх виступах. 
Знищений фізично, В’ячеслав Чорновіл досі незнищенний у народній  пам’яті. Його дух закликає  українців до  боротьби за волю. ім’я  В’ячеслава Чорновола навічно зостанеться у пантеоні найславніших імен світу, в тім числі і в пантеоні слави села Шешорів на Косівщині.
Василь ГЛІБЧУК

Переглядів: 568 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024