П`ятниця, 26.04.2024, 13:06:40

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Травень » 29 » Інкультураційні взаємовпливи та міжконфесійні взаємини обговорили в Національному заповіднику «Давній Галич»
21:40:30
Інкультураційні взаємовпливи та міжконфесійні взаємини обговорили в Національному заповіднику «Давній Галич»

29 травня 2014 року з ініціативи Національного заповідника «Давній Галич» та кафедри релігієзнавства, теології і культурології філософського факультету Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника у співпраці з Відділенням релігієзнавства Інституту філософії імені Григорія Скороди НАН України, у місті Галичі розпочала роботу II Міжнародна наукова конференція «Авраамічні релігії в Україні: інкультураційні взаємовпливи та міжконфесійні взаємини», присвячена місійній діяльності Кирила і Мефодія, результатом якої стало формування слов'янської писемності під впливом запровадження Християнства у слов'ян впродовж IX - X століть, а також піднесення ролі Церкви та зростання довіри до неї в українському суспільстві, в силу останніх революційних подій в Україні. 
Роботу конференції, яка розпочалася спільною молитвою, відкрив заступник генерального директора з наукової роботи Національного заповідника «Давній Галич», кандидат історичних наук Семен Побуцький. 
З вітальним словом до учасників звернулись головний спеціаліст відділу територіального представництва управління контролю за переміщенням культурних цінностей та охорони культурної спадщини Міністерства культури України Лідія Максим’як, заступник начальника управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації Василь Тимків.
До гостей наукового форуму долучилися представники ордену Францисканців разом з настоятелем Більшівцівського монастиря кармелітів отцем Григорієм Цимбалою (РКЦ), а також представники соціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Драган Гагович та Рудольф Роттер.
Учасники конференції, серед яких доктор філософських наук, професор відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.Сковороди НАН України Петро Яроцький, доктор богослов’я, доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри релігієзнавства, теології і культурології Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника Святослав Кияк, доктор філософських наук, професор відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.Сковороди НАН України Алла Арістова, доктор філософських наук, професор кафедри культурології Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова Ірина Богачевська, науковці з Києва, Житомира, Рівного, Хмельницького, Харкова, Запоріжжя, Черкас, Санкт-Петербургу, Івано-Франківська, Галича обговорили проблеми впливу культурно-релігійної спадщини св. Кирила і Мефодія на екуменічні взаємини в сучасній Україні, поглибленого наукового розгляду інкультураційних процесів та міжконфесійних взаємовпливів у світлі формування в Україні полікультурної та поліконфесійної європейської суспільної моделі, основні вектори та проблеми реалізації соціального служіння християнських церков України культурно-цивілізаційного розвитку в контексті євроінтеграції і євангелізації, діалогу як фактору та умови толерантності в міжконфесійних відносинах. Звернули увагу на продовження роботи з дослідження впливу релігії на стан духовної культури і моралі в Україні тощо.
Підсумовуючи роботу конференції її учасники вирішили звернутися до релігійних ієрархів із вимогою припинити в Україні міжконфесійне протистояння та підтримку антиукраїнських елементів, особливо на Сході України та рекомендували владі всіх рівнів при вирішенні релігійно-політичних питань враховувати історико-релігійні та етнокультурні особливості України, а світській владі та вищому духовенству усіх релігій України вибудувати систему національно-патріотичного виховання молоді.
Крім того, науковцям Національного заповідника «Давній Галич» рекомендовано окреслити спектр наукових релігієзнавчих проблем Галича як столиці Галицького і Галицько-Волинського князівств XII - XIII століть крізь призму Галицького Євангелія 1144 року, написаного сербо-хорватською мовою, продовжити роботу по дослідженню цих проблем у загальноукраїнському контексті у співпраці з кафедрою релігієзнавства і теології Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника та з іншими науково-дослідними установами України. 
А також, генеральній дирекції Національного заповідника «Давній Галич», керівництву кафедри релігієзнавства, теології і культурології філософського факультету Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника виступити ініціаторами та організаторами Всеукраїнського релігієзнавчо-культурологічного форуму, метою якого є подолання ідеології про культурну, мовну та релігійну антагоністичну відмінність між південним сходом та північним заходом України.

Ярослав Поташник


Переглядів: 516 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024