Четвер, 25.04.2024, 02:34:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Травень » 7 » Історії старого Станиславова оживають
15:53:45
Історії старого Станиславова оживають

Івано-Франківськ збагатився ще однією краєзнавчою книгою. Історик Наталія Храбатин презентувала розповідь-колаж про побут, культурне життя Станиславова та різні цікаві випадки, що траплялись у місті в 20-30-ті роки минулого століття. Книга під назвою "Івано-Франківськ у плині часу" вийшла у видавництві "Місто НВ". Проілюстрували розповідь світлини фотохудожника Тараса Яковина та давні поштівки колекціонера Олега Гречаника.
Із першої сторінки захоплює манера оповіді про Франківськ - тепла, щира і дуже вишукана. Варто наголосити на цьому - жіноча. Авторка закохана у старий Станиславів і легко зізнається у своїй любові читачам.
"Я безнадійно урбанізована людина. Будівлі заміняють мені гори, звивини вулиць - річки, стародавня бруківка - зелені галявини... Все дотеперішнє життя я прожила у пам’ятках архітектури: спочатку у польському будинку, згодом - в австрійському, все у старій частині міста. А тому, згідно з марксистсько-ленінською теорією, буття в історичних будівлях породило історичну свідомість: ніким, крім історика, я апріорі не могла стати. Історія Івано-Франківська ввійшла у моє життя ще зі студентських років, згодом у поле наукової зацікавленості потрапив період 20-30-их років ХХ століття. Потрапив - і я загубилася у ньому, часом настільки, що і повертатися назад у сьогодення не хочеться", - пише Наталія Храбатин у передмові.
Книга поділена на три розділи. Перший, історичний, розповідає про Станиславів буденний, святковий та мистецький, про цікаві випадки з життя міста  та станиславівський гумор. У книзі є зразки старої реклами, запрошення на концерти, знимки старих газет. Одна з найулюбленіших історій авторки - про старокавалерські вечори у Станиславові, на які були зобов’язані ходити усі неодружені чоловіки, щоб знайти собі другу половинку. Невиправні старі кавалери уникали цієї забави під різними приводами, але їхні імена потім друкувалися у пресі як злісних противників сімейного життя. Холостяки доводили на шпальтах газети, що за свій нежонатий стан вони справно платять податки. Така переписка у пресі могла тривати понад місяць. Списки "старих кавалерів" перестали друкувати у пресі у 1934 році.
Окрема розповідь торкається історії найбільшої святині міста - чудотворного образу Матері Божої Ласкавої Станиславівської. Наступний розділ "Зупинені миті історії старого Саниславова" презентує давні кольорові листівки з колекції Олега Гречаника. Останній розділ - це сучасний Івано-Франківськ у художніх фото Тараса Яковина.
"Запропоноване видання - праця не академічна. Це не підручник з історії України чи краєзнавства, не дослідження соціально-економічної та суспільно-політичної ситуацій, які давно гідно висвітлені істориками. Це, швидше, вилита на папері ледь вловима ностальгія за тими часами, які мені стали знайомі, а тому я значною мірою співпереживаю їх. Мене вражає щире і жертовне прагнення тогочасних галичан", - зауважує Наталія Храбатин. 
Щоб створити цю книгу, історику довелося не один рік працювати в архівах, ознайомлюватися з документами та перечитувати від першої до останньої сторінки усі доступні газети та журнали, які читали у тогочасному Станиславові. Працю в архіві Наталя Храбатин дуже любить. На презентації книги вона висловила особливу подяку працівникам Івано-Франківського обласного архіву, які, розуміючи її захоплення історією міста, завжди знаходили значно більше матеріалів по темі, ніж вона просила. 
"Я часто пишу у "Галицькому кореспонденті" про серйозні теми: політичні, про професійну діяльність станиславівців тощо. Але я вам скажу правду: мені дуже подобається стара галицька мода, косметика, балі, театри - цілком жіночі теми", - зізнається історик. Вона й сама завжди виглядає дуже елегантно і своїм вбранням та манерами нагадує шляхетну галичанку з минулого століття. 
"Якось я була змушена використати поради з однієї зі своїх статей. У мене сталася алергія на косметичні засоби. То був час, коли я мила голову содою, полоскала травою, і я вам гарантую - нічим не було гірше, ніж шампунем. Дуже люблю давню моду. У мене дуже багато викрійок та фасонів з журналу "Нова хата". Коли я ці викрійки роздрукувала і віднесла в ательє, кравчиня подивилася і сказала: "Мабуть, ми би всі тут мали сісти і думати, як цю сукеночку розкроїти, на неї пішло би метрів зо 20 тканини". Мені дуже подобається той час і ті фасони. І той стиль життя - спокійний, виважений, коли жінку шанували. Вона була не тільки домашня господиня, але і громадський діяч. Українки закінчували гімназію, університети, а працювати не було де. Ось вони будували сім’ю, виховували дітей і займалися громадською роботою - це було нормою, стилем життя. Постійно відвідували театр. Було не дивиною, коли з сіл приїжджали на прем’єру до театру".
Як відзначив на презентації краєзнавець Петро Арсенич, цінність книги Наталії Храбатин у тому, що вона гарно проілюстрована та відтворює чимало подій, про які історики досі не писали. Колекціонер Олег Гречаник каже, що йому було дуже цікаво ілюструвати видання і намагатися відшукати знимки чи листівки, які якнайточніше могли би зобразити описану подію. Хоча у колекціонера понад 1600 давніх поштівок, віднайти потрібну ілюстрацію деколи було дуже складно, адже не всі події з життя міста фіксувалися на фото чи листівках. Чимало поштівок з колекції Гречаника у цій книзі друкувалися вперше. 
Фотохудожник Тарас Яковин розповів, що коли у 90-их роках починав фотографувати Івано-Франківськ, то зовсім не думав про документальну площину фотографії. "Я дуже люблю фотографувати місто. Воно гарне. Мав нагоду працювати у Штатах, то, повірте, там непросто знайти місця, які можна так гарно сфотографувати, як у нас. Коли фотографував дворики та вулиці, то думав про лінії, композиції, щоб було якось цікаво. А тепер, коли пройшов час, я бачу, що цих будинків вже взагалі немає. Моє фото стало не просто художнім засобом, а зафіксувало історичні факти. Воно буде слугувати, коли нас уже не стане. Наші діти будуть дивитися на ці фотографії і бачити Франківськ, якого уже не буде". 
"Я старалася, щоб книга була універсальною - і для науковців, які знайдуть вказівки, звідки взятий той чи інший матеріал, і для молоді - яка знайде цікаві оповідки і зацікавиться історією трохи глибше. Якщо молодь знатиме історію, то, може, почне ставитися до міста трошки краще. Може, не дозволятиме собі більше смітити та некультурно висловлюватися. Я хотіла би, щоб найкращі традиції Станиславова відроджувалися молодим поколінням і гостями, які сьогодні приїжджають до нашого міста", - зауважила Наталія Храбатин на завершення презентації. Усіх присутніх під звуки міжвоєнних танго та фокстротів запросили переглядати виставку поштівок Олега Гречаника та фото Тараса Яковина, яка, як і презентація, відбувалася у приміщенні Науково-методичного центру культури Прикарпаття на Незалежності, 12.
 


Наталка ГОЛОМІДОВА


Переглядів: 589 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024