Четвер, 25.04.2024, 12:53:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Жовтень » 27 » Івано-Франківськ завжди пам’ятатиме своїх подвижників
20:24:15
Івано-Франківськ завжди пам’ятатиме своїх подвижників

Щодня тисячі іванофранківців і гостей міста зустрічаються з матеріалізованою в анотаційні таблиці пам’яттю про діячів, які зробили вклад у життя Івано-Франківська. У рамках програми «Івано-Франківськ – місто героїв» таких пам’яток встановлено уже близько 125.

Програму збереження пам’яти про відомих в історії міста людей вперше було прийнято на сесії міської ради 8 серпня 2013 року. 22 грудня 2015-го її підкоректували змінами до рішення міської ради. А 15 грудня 2017 року міська рада затвердила програму «Івано-Франківськ – місто героїв» на 2018-2020 рр. Як сказано в офіційній інформації про виконання цієї програми, на 1 листопада 2018 року в місті було вже встановлено 106 анотаційних таблиць відомим особистостям міста — учасникам національно-визвольного руху, політв`язням, дисидентам, письменникам, спортсменам і загиблим героям нинішньої російсько-української війни.

Останніми стали відкриті 15 і 17 жовтня пам‘ятки отцю Андрієві Бандері, батькові провідника ОУН С. Бандери, та професорові духовної семінарії, єпископу-помічнику Станіславівської єпархії Івану Лятишевському.

Найближчим часом з’являться пам’ятні таблиці учасникові визвольних змагань Михайлові Джерджу, відомому діячеві на культурницькій ниві Богданові Волосянку та популярному акторові Сергієві Романюку.

Програму «Івано-Франківськ – місто героїв» розроблено відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про охорону культурної спадщини», «Про охорону археологічної спадщини», «Про культуру», указу Президента України «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні», постанови Верховної Ради України «Про вшанування героїв АТО та вдосконалення національно-патріотичного виховання дітей і молоді» та інших нормативних актів для увічнення пам’яти про видатних осіб в історії Івано-Франківська.

Згідно з Положенням про порядок встановлення пам’ятних/анотаційних дощок у рамках програми «Івано-Франківськ – місто героїв», ініціаторами встановлення пам’ятних дощок можуть бути фізичні та юридичні особи.

На виконання цієї програми в 2018-2020 рр. з міського бюджету виділено 300 тис. грн, тобто 100 тис. грн на рік. Головним розпорядником коштів програми є управління культури виконкому Івано-Франківської міської ради.

У рамках програми створено веб-сайт «Івано-Франківськ – місто героїв» (http://geroi.if.ua), який інформує про завдання і стан виконання міської програми «Івано-Франківськ – місто героїв», дає розширену інформацію про відомих іванофранківців, яким встановлено анотаційні таблиці. Нині також триває робота над підготовкою книжки «Івано-Франківськ – місто героїв», в якій буде зібрано всю інформацію про виконання міської програми «Івано-Франківськ – місто героїв».

«Місто починається з кожного з нас, — каже міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. — Чим більше серед нас здатних реалізувати свої здібності на користь міської громади, гордих за свою землю і народ, тим успішнішим буде наше місто. Всі ті люди, пам’ять про яких увічнено в нашому місті, були великими патріотами і подвижниками. Вони залишили свій помітний слід в історії Івано-Франківська, а тому наступні покоління містян повинні про цих непересічних людей пам’ятати. Це і є завданням міської програми «Івано-Франківськ – місто героїв».

Мирослав Стефанців


Переглядів: 259 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024