П`ятниця, 26.04.2024, 23:12:41

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Травень » 23 » Як кава згубила опришків
22:42:00
Як кава згубила опришків

Опришківський рух породив чимало легенд, переказів і пісень, в яких карпатські бунтівники поставали в образах могутніх і шляхетних героїв, наділених надлюдськими якостями. Втім, реальні історії з життя цих відчайдухів нерідко були не менш химерні. Як-от історія з кавою, за втіху деяким опришкам довелося заплатити свободою і життям.
Чи пили опришки каву? Один раз – точно. І цей випадок виявився фатальним. Історія зафіксована у записах адвоката, громадського діяча, етнографа Мелітона Бучинського (1847 – 1903). Звісно, побут опришків був суворим і простим: треба було «з торби хліба їсти, зі скали або листя воду пити, на камені спати». Однак, бувало, після вдалого нападу на якогось пана «чорні хлопці» мали змогу скуштувати незвичних страв і напоїв.
Ще в студентські роки (60-ті роки XIX ст.), як відзначив у передмові до «Народних оповідань про опришків», що побачили світ в XXVI томі НТШ у 1910 році у Львові, Володимир Гнатюк, — Мелітон Бучинський зібрав декілька переказів на опришківську тематику в Чорних Ославах Надвірнянського повіту. Це насамперед «Як люде малися за опришківських часів» та «Перший виступ Довбуша». Нашу увагу привертає розповідь «Як кава видала опришків», записана гуцульським діалектом.
Мова в ній йде про те, що опришки принесли з успішного походу різного добра, а серед того всього і кави, та не знали, як її приготувати: «Мочут, не вмакає, готовє, що аж горнець тріскає, а кава все тверда! Дивувати сє стали, чо то пани називают ї добров, а вна най сє сховає перед вареним бобом. Нарадив їх хтось щоби ї вперед спалили і зварили тай наварили собі лиха. Ходив саме тогди по горах Герлїчка (керівник гірських стрільців в 20-30 рр. XIX ст.) із своїми пушкарами тай занюхав із кави запах, що тогди саме в тій хаті палили. Здивував сє, звідки би запах, але прийшов до клубка по нитці, застав опришків, як пили каву та прихвалювали, та жалували, що і давно не знают, та прицмокували… Не втік вже ніхто з єго рук. І тепер ще здорові можете тоту хату уздріти, де він сидів, зробили з неї касарню для жандармів».
У розповіді згадано реальну особу, керівника карального загону Герлічку, що спіймав ватажка Антона Ревізорчака, родом з Красноїлля (діяв в 20-30-ті роки XIX століття). Антона схопили разом з його побратимами.
Наштовхнути на цей переказ молодого етнографа Мелітона Бучинського в 1865-1867 роках міг приятель його батька, отця Йосипа Бучинського (1819-1897), Тит Бурачинський (1828-1897) – священик, український громадський діяч, збирач гуцульського фольклору. Отець Тит Бурачинський в 1865-1867 роках був «сотрудником» (помічником священика) у селах Чорний Потік і Чорні Ослави на Надвірнянщині, записав там колядки та звичаї на Меланку і Новий рік та, звичайно, допоміг студенту юридичного факультету Львівського університету Мелітону Бучинському в записах оповідань про опришків на своїй парафії.
До речі, сам Мелітон Бучинський каву дуже любив і зберіг їй вірність впродовж свого насиченого етнографічними пошуками життя. Горнятко кави додавало йому бадьорості і наснаги.

Світлана Флис, краєзнавець


Переглядів: 517 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024