П`ятниця, 26.04.2024, 08:52:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2022 » Грудень » 24 » Як у Станиславові готувалися до різдвяних свят
17:45:32
Як у Станиславові готувалися до різдвяних свят

Передсвятковий Станиславів був сповнений веселої метушні, як і сучасний Івано-Франківськ.

Останню неділю перед зимовими святами називали “золотою”. В цей день усі магазини працювали і мали дуже добру виручку. Серед розмаїття крамниць були такі, де мешканці міста особливо любили купувати подарунки, – наприклад, вишуканий бутик чоловічого одягу “A la Ville de Londres” (з французької: як у місті Лондоні). Тут пропонували французьке взуття з лайкової шкіри, “патентовані” сорочки, справжні англійські краватки і товари віденських фірм, які поставляли свою продукцію навіть до цісарського двору.

Певний час магазин винаймав приміщення у місцевій дирекції залізниць (нині головний корпус медуніверситету). Напередодні нового 1913 року власник магазину Юзеф Гальперн переселив його до просторішого приміщення у кам’яниці Іпотечного банку, де раніше знаходилась елітна кав’ярня “Уніон” (нині вул. Незалежності, 19). Як повідомляє оголошення, нове приміщення було обладнане з найкращим комфортом. Власник також нагадував, що його магазин мав двадцять років бездоганної репутації завдяки якісному товару і помірним цінам.

Місцева преса описувала типовий маршрут передсвяткових закупів, і до нього входив також магазин “A la Ville de Londres”.

“Пополудні розпочалася наша мандрівка містом. Я запропонував “для розігріву” цукерню Новорольського і Кровіцького. Гарячий чай, келишок коньяку і розкішні тістечка значно покращили мій настрій. Ідемо вулицею Сапєжинською. Який жахливий тлум! Моя мати побачила вивіску бакалійної крамниці Теофіла Квятковського – заходимо й, закупивши мало не пів магазину, ідемо далі. Несміливо пропоную: тут недалеко дроґерія Бібринґа, там виберемо чудові парфуми для сестри. А для коханого зятя можна щось купити в “A la Ville de Londres” – найновіша мода, от-кутюр! Мати погоджується – і справа вирішена. Задоволений тим, що закупи добігають кінця, пропоную легку й поживну вечерю в ресторані Гаубенштока. Хотів гукнути фіакр, але мати не погодилась. По дорозі заходимо ще до магазину господарчих товарів Юліана Поляка, до пропінації (магазин спиртних напоїв, – авт.) за горілкою і ще до кількох крамниць. Аж тут мати нагадує собі, що планувала завітати до книгарні Гасклера. Падаю від утоми, а по моєму обличчю спливає рясний піт, незважаючи на десятиградусний мороз…”

Не всі жителі сіл мали можливість приїхати на закупи до міста, тому на мешканців Станиславова сипалися листи від родичів і друзів з проханнями “придбати кілька тортів у цукерні, рукавички в “A la Ville de Londres”, кілька пляшок угорського вина у Квятковського і вислати все те поштою”. Через усі ці безкінечні пересилки місцева пошта в грудні 1912 р. була змушена надрукувати звернення, в якому просила відправляти масло, свіже м’ясо, дичину та інші харчові продукти в дерев’яних скриньках, щоб вони не виділяли жир і вологу й не псували інші посилки. Нагадаємо, поліетиленові пакети ввійшли у масовий вжиток в 50-х роках минулого століття, а тонкі пакети типу “майка” – у 80-х роках.

А як же ялинка і святкові прикраси? За ними потрібно було йти на Тринітарську площу, де зазвичай організовували ялинковий базар. Тут же продавали й різні супутні товари, необхідні для свят. Центральної міської ялинки тоді ще не встановлювали, зате на ратушній вежі сидів трубач пожежної служби і вигравав на трубі колядки.

Ну і, звісно, жодне свято не обійдеться без добрих побажань. В грудні 1900 р. газета “Кур’єр Станиславівський” підготувала список жартівливих побажань для жителів міста. “Виборцям нашим бажаємо отримати в подарунок механічну ляльку, щоб вона виголошувала найгарніші кандидатські промови. Міській раді даруємо наше благословення. Молодим дружинам старих чоловіків – нічну лампу і пачку цукерок. Молодим чоловікам старих дружин висловлюємо наше щире співчуття. Колійовим урядникам – залізничні квитки за пів ціни. Ратушному годиннику – цифру ІІ, якої йому вже пів року бракує. Панянкам нашим – цілий рій кавалерів. Усім разом – веселих свят!”

І ось надходив святковий вечір, зачинялися крамниці, стихала суєта. В багатьох вікнах світилися ялинкові вогники, від чого місто виглядало неначе у святковій ілюмінації. Вся родина збиралася за святковим столом, навіть затяті старі кавалери просилися до когось у гості. І ніхто вже не жалкував за витраченими коштами, не скаржився на клопоти. Всі раділи святу – як радіють і в наші дні, незважаючи на всі негаразди.

Олена Бучик


Переглядів: 90 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024