Субота, 27.04.2024, 05:16:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Травень » 23 » Калушанин, який намалював гетто
22:25:55
Калушанин, який намалював гетто

22 травня виповнюється 110 років із дня народження Йонаса Штерна. Картини художника, який народився у Калуші, вижив у гетто, похований у Польщі, калушанам найближчим часом не будуть доступними уживу.
Картина зі справжньою щелепою, яка можливо, належала рибі, аплікації із курячих кісток, робота, зроблена із продірявленої тканини, залитої червоною фарбою – такий візуальний ряд постає перед очима, коли промовляєш ім’я Йонаcа Штерна.
Калушанин з незвичним іменем на прізвищем, яке на івриті значить «зірка», прожив у місті менше тридцяти років. Про Йонаса Штерна калушанам відомо небагато, адже прожив він тут усього не більше тридцяти років. Про батьків його майже нічого не знаємо, лиш те, що у їхній родині у 1904 році народився майбутній художник.  Його назвали Йонасом — німецький варіант єврейського імені Іона, що значить «голуб».
Зараз картини Йонаса Штерна не доступні калушанам, оскільки привезти їх із Польщі — значить підготувати приміщення музею. Воно до експонування робіт, які високо цінуються, зовсім не готове.  щонайменше, немає відповідного освітлення та охорони.
— Саме коли була сильна повінь, проходила тижнева виставка Йонаса Штерна, куди приїжджала його дружина Барбара, але через дороги я не змогла туди потрапити, — розповідає директор Калуського музейно-виставкового коплексу Уляна Паньо.
Картини Йонаса Штерна можна придбати у інтернеті.
— Вони цінуються, однак картина коштує не менше 9 тисяч злотих, — розповідає керівник Калуської картинної галереї Галина Турчик.
— Та і люди у Калуші не готові до сприйняття таких робіт, адже вони складніші, ніж те, що звикли вважати мистецтвом, — продовжує Уляна Паньо.
Картина, яка нагадує філософські роздуми палеонтолога, видає у Йонасі Штерні людину із непересічним художнім чуттям. Приїї створенні були використані стравжні тваринні кістки.
Очевидно, що Йонас Штерн отримав початкову освіту у Калуші. Навчався у Промисловій школі у Львові. Потім вступив до Академії мистецтв у Кракові — одного із найбільш престижних художніх навчальних закладів. Ще студентом Йонаш захопився суспільно-політичною діяльністю. Художник розділяв модні у його часи ідеї лівого спрямування. Він був активним учасником Комуністичної партії Польщі. Йонас Штерн до кінця життя жив у Кракові. Його син Войцех Копчинський є професором Академії образотворчих мистецтв у Кракові.
Війна залишила відбиток у картинах Йонаса Штерна, адже під час окупації Львова у 1941 році він дивом вижив у єврейському гетто.

Картина одного із соратників Йонаса Штерна по Краківській школі
Біографія
1904 рік — народився у Калуші;
1929-35 — навчається у Кракові;
1937 рік — активна політична діяльність у складі Комуністичної партії Польщі;
1938 рік — ув’язнений у таборі Береза Картузька;
1941 рік — потрапив у гетто; 
1943 рік — втік до Будапешту;
1945 рік — повернувся у Краків;
1954-75 роки — викладає малярство у своїй «альма-матер» — Академії  мистецтва у Кракові;
Входив до Краківської художньої групи. Створив серію із 12 лінотипів «Гетто у Львові». Крім класичного станкового живопису,  працював у жанрі графіки, сериграфії.

 

Юрій Тимощук, журналіст


Переглядів: 438 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024