П`ятниця, 26.04.2024, 19:31:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
 
Архів новин
Головна » 2022 » Лютий » 6 » Колись у Станислававі: колишня вулиця Кубішталя
20:15:10
Колись у Станислававі: колишня вулиця Кубішталя

Маленька бічна вуличка від вул. Чорновола з 1993 року носить ім’я українського скульптора і графіка Григорія Крука.

За Другої Речі Посполитої, з 1930 року, її назва була тісно пов’язана з медициною, адже вона носила ім’я відомого станиславівського лікаря Станіслава Кубішталя, який помер 7 грудня 1928 року і надовго залишився у вдячній пам’яті жителів Станиславова. Доктор Кубішталь народився 26 квітня 1873 року в Тарнові. Пізніше сім’я переїхала до Станиславова, де Станіслав навчався у гімназії.

Згодом юнак вирушив до Кракова, щоб здобути там медичну освіту. Після завершення навчання він певний час працював лікарем у клініці при Ягеллонському університеті, згодом у Львові на посаді санітарного асистента при намісництві, де здобув репутацію кваліфікованого спеціаліста. В 1906 році Кубішталь повернувся до Станиславова на запрошення магістрату і зайняв посаду міського фізика, тобто головного санітарного лікаря.

На новій посаді доктор Кубішталь докладав величезних зусиль для попередження епідемій у місті. Як зазначала преса, саме завдяки його праці Станиславів став одним із найкращих міст Галичини згідно з показниками здоров’я населення і низької смертності. Станіслав Кубішталь багато уваги приділяв освітній роботі серед населення, покращенню гігієни міських вулиць та громадських закладів. Сучасники згадували, що він був за характером життєрадісною і оптимістичною людиною, користувався великим авторитетом серед місцевих медиків і ніколи не відмовляв колегам, якщо вони потребували поради у лікуванні пацієнтів.

Його раптова смерть стала справжнім шоком для містян, а поховальна церемонія перетворилася у багаточисельну маніфестацію, в якій взяли участь представники всіх національних спільнот Станиславова. Щоб ушанувати пам’ять доктора Кубішталя, у 1930 році його іменем назвали вулицю.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 148 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024