Середа, 24.04.2024, 18:33:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
 
Архів новин
Головна » 2023 » Лютий » 10 » Колись у Станиславові: дивакуватий спортсмен
12:27:54
Колись у Станиславові: дивакуватий спортсмен

Диваки і «міські божевільні» існували в нашому місті у всі часи, а історії про них подекуди з’являлися на газетних шпальтах, розбавляючи трохи монотонну інформацію про економічні новини і роботу міської влади.

І справді, як можна не звернути увагу на розповідь про юнака, який трохи схибнувся у своєму прагненні досягти спортивного Олімпу?

У серпні 1936 року станиславівська газета «Слово» повідомила про такого собі Адама Ліщинського, який був свято переконаний, що в бігу на 5 тис. метрів він здатен показати такі результати, що не снилися й всесвітньовідомим олімпійським чемпіонам.

Проте йому ніяк не вдавалося переконати в цьому місцевих спортивних діячів, хоч він звертався до багатьох із них. Крім того, наполегливий юнак безперестанно строчив листи до Польського олімпійського комітету та інших спортивних організацій, але ніхто не вірив у його надзвичайні здібності, бо він не належав до жодного спортивного клубу і ніхто ніколи не чув, щоб він виграв хоч одне змагання.

Врешті-решт амбітний юнак втратив терпець. У понеділок, 10 серпня 1936 року, Ліщинський зібрав групу місцевих спортсменів і пообіцяв, що навчить їх, як треба бігати. Він почав свою дистанцію з вулиці Пєрацького (тепер вул. Шевченка) і біг у напрямку стадіону, щоб, минувши колишню тюрму «Діброва» і вулицю Ґолуховського (тепер вул. Чорновола), повернутися на місце старту.  Але вже на першому кілометрі Ліщинський відчув, що не може далі бігти, тож перервав дистанцію в міському парку.

Вкрай розлючений, горе-спортсмен ще й почав кидатися на перехожих із криками: «Віддайте мені золоту медаль, ви зламали мені життя!». На крики прибігли поліціянти, і, оскільки юнак виказував явні ознаки психічного розладу, доправили його до шпиталю.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 78 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024