П`ятниця, 19.04.2024, 21:28:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2017 » Квітень » 14 » Криївка в церкві
17:08:48
Криївка в церкві

Один із давніх храмів у Галичині — церква Преподобної Параскеви у Братківцях на Тисмениччині — має свої особливості й навіть таємниці. Торік ми відзначили 170-річчя з часу її будівництва коштом сільської громади та освячення. Отож тисячі братківчан починали свій земний шлях з хрещення в цій святині, вінчалися і звідти ж вирушали в останню путь...

Горді ми з того, що в нашій церкві не раз бував митрополит Андрей Шептицький. Зокрема саме тут у вівторок, 21 листопада 1900 року, оприлюднили п’ятий пастирський лист А. Шептицького під назвою «До моїх любих гуцулів» («Пастирський лист до вірних Косівського деканату, написаний у Братківцях, під Станиславовом, даний у день Св. Архієстратига Михаїла року Божого 1900»).

Священиком у Братковецькій парафії тоді служив високоосвічений о. Михайло Вальницький, майбутній ректор Станиславівської духовної семінарії, якого з Андреєм Шептицьким пов’язували дружні стосунки. До речі, того дня високий гість відправив у церкві Архієрейську Літургію. А після зачитування послання почалися й місійні проповіді з одночасною сповіддю, а відтак — і реколекційні розважання над Таїнствами Божими, які тривали й після Вечірні... Словом, перебування Андрея Шептицького затяглося тоді до пізнього вечора.

Вистояла церква в Першій та Другій світових війнах. У всі часи братківчани тягнулися до своєї святині, вона ставала прихистком для парафіян, особливо ж — за важкої доби в їхньому житті. Тому й не дивно, що храм відіграв свою роль у боротьбі УПА проти нацистів та більшовиків. Ще під час німецької окупації в церкві було облаштовано повстанську криївку. Розташовувалася вона в самому святилищі під підлогою. і щоб потрапити до неї, потрібно було зайти в паламарку, а звідти перейти до святилища. Потаємний лаз до криївки був у задній стінці престолу.

Наразі важко сказати, хто саме облаштував той сховок і користувався ним. Але виявили його наприкінці 70-х років минулого століття — якраз тоді виникла потреба встановити новий престіл та настелити нову підлогу в святилищі. Роботу виконували сільські майстри Василь Ількович Гетьман (1904—1985 рр.), Михайло іванович Гап’як (1912—1986) та Юрій Васильович Мельникович (1913—1998). Саме вони знайшли криївку, а в ній — синьо-жовтий прапор.

З огляду на тодішню політичну ситуацію в країні майстри надійно заховали прапор (на жаль, до наших днів він не зберігся), а про криївку до певного часу нікому нічого не розповідали. Тож мовби вдруге криївку виявили у вересні 2016 року, коли виникла потреба замінити підлогу в святилищі в рамках ремонтних робіт з підготовки храму до 170-річного ювілею. Місце, де розташовувалася криївка, обстежили й сфотографували...

Принагідно згадаю, що наприкінці 80-х років під час робіт з реконструкції входу до церкви із західного боку в подвійній стіні храму виявили старовинний церковний архів. Частину його документів використали під час написання «історії села Братківців». А решта матеріалів ще чекає дослідження.

Ярослав ГАП’ЯК. с. Братківці Тисменицького району


Переглядів: 745 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024