Вівторок, 23.04.2024, 23:03:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2022 » Грудень » 31 » Кримінальні історії: баронські розваги
15:04:15
Кримінальні історії: баронські розваги

В Австро-Угорщині, як і в більшості європейських країн до Першої світової війни, «статеві стосунки з особами однієї статі» каралися тюремним ув’язненням від одного до п’яти років згідно зі статтею 129 Кримінального кодексу.

Тодішня преса задля суспільного блага зазвичай не згадувала про подібні випадки та судові процеси або ж обмежувалася вкрай лаконічними повідомленнями. Однак справа барона Юзефа Бруніцького, яка дійшла до судового розгляду, стала винятком із цього правила.

Восени 1894 року до місцевої поліції надійшла скарга від п’ятьох слуг маєтку Гринівці Станиславівського повіту про те, що молодий власник маєтку примушує їх до статевих стосунків. Обвинувачений барон Бруніцький, якого в сімейному колі лагідно називали Жужу, спочатку виправдовувався, що це була помста слуг, які начебто прагнули його знеславити, і наголошував на своєму слабкому фізичному та психічному здоров’ї, зокрема частій втраті свідомості.

Але ще до того, як суд відбувся, барон був підданий ретельному медичному обстеженню в Кракові, яке тривало багато тижнів. Це обстеження розкрило багато темних сторін із його життя, і він згодом чесно розповів про свою юність, описуючи розгульне життя, яке він вів, і постійні зловживання алкоголем. Він не відчував ніякого сорому за свої дії, вважаючи їх цілком нормальними.

Оскільки в цій справі фігурували ще кілька представників галицьких аристократичних кіл, справа набула небаченого для тих часів розголосу. Хтивого барона засудили до двох місяців ув’язнення, незважаючи на всі старання його захисника, відомого львівського адвоката Горецького.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 79 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024