Середа, 15.05.2024, 15:49:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2023 » Червень » 15 » Кримінальні історії: гроші за повітря
11:03:54
Кримінальні історії: гроші за повітря

У серпні 1935 року львівська газета «Справедливість» повідомила про незвичайну оборудку в Станиславові, яка стала предметом тривалого судового процесу.

До Людвика Німбора, заможного власника нерухомості на вул. Сапєжинській, прийшов Кароль Данер, торговий агент із Варшави. Від імені своєї фірми він почав демонструвати різні товари і всіляко схиляти пана Німбора до покупки. Однак той не виявив жодного зацікавлення і відповів, що «нічого не купує і нічого не продає». Проте Данера це не зупинило. «Не існує такої речі, якої я би не міг продати чи купити! Я міг би продати і купити навіть повітря!» – гордовито вигукнув він.

Почувши ці вихваляння, пан Німбор із іронією запропонував продати йому повітря з власного саду. Яким же було його здивування, коли торговець без вагання витягнув 20 злотих і поклав йому на стіл. Дивлячись на Данера як на останнього ідіота, Німбор погодився скласти контракт на купівлю повітря зі саду, де зокрема було вказано, що той, хто порушить контракт, зобов’язаний виплатити потерпілій стороні кошти, що вдесятеро перевищували суму контракту.

Після укладання контракту агент пішов, а пан Німбор розповідав знайомим, що йому пощастило. Бо якийсь вар’ят просто так дав йому 20 злотих.

Однак через два дні агент заявився до Німбора додому і зажадав від господаря, щоб той закрив усі вікна у помешканні, тому що повітря в саду належить йому. Потім порозвішував у саду плакати, які повідомляли, що повітря у цьому саду – його власність. Розлючений пан Німбор позривав ті плакати і кілька разів ударив агента по щоці. Але Данера це не зупинило. Він і далі мозолив Німбору очі, перебуваючи в його садку і охороняючи свою власність – повітря.

Викликаному постерунковому поліцейському агент показав підписаний контракт. Поліціянт, побачивши документ, не ризикнув втручатися. Щоб відчепитися від набридливого агента, Німбор пропонував повернути йому ті нещасті 20 злотих, але той не погоджувався їх прийняти, вимагаючи вдесятеро більшу суму – 200 злотих.

Врешті-решт Німбор мусив звернутися до цивільного суду, якому довелося розглядати цю незвичну справу і вирішувати, може повітря бути предметом купівлі й продажу чи ні.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 58 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024