П`ятниця, 29.03.2024, 11:32:34

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
 
Архів новин
Головна » 2022 » Лютий » 6 » Кримінальні історії: королева кишенькових злодіїв
20:19:20
Кримінальні історії: королева кишенькових злодіїв

В історії Станиславова було кілька кишенькових злодіїв, які завдяки своїм «здібностям» устигли прославитися у певних колах містян.

Так, на початку ХХ століття відомим злодієм був Микола Микитийчук. Як повідомляла преса,  першого квітня 1903 року з його дружиною стався курйозний випадок. Вона вирушила за покупками на площу Ринок і там у неї… вкрали з сумки гаманець з великою сумою грошей, золотий годинник і брошку. За допомогою жінка звернулася до поліції, чим дуже насмішила стражів порядку.

Своєрідним «ветераном» кишенькових злодіїв міжвоєнного міста був такий собі Маєр Ціринґ, який чомусь мав жіноче прізвисько «Катерина». Небезпечним був і його «колега» Самуель Ґотворт. Коли його ловили на гарячому, він «грав вар’ята» – вдавав із себе душевнохворого й навіть показував відповідне посвідчення. Проте лише одна злодійка Станиславова носила прізвисько «королева».

Про молоду і привабливу Гізелу Рандес у міжвоєнному Станиславові ходили легенди. В неї були такі тонкі і гнучкі пальчики, що для неї не складало жодної проблеми витягнути у жертви гаманець так, щоб вона нічого не помітила. В 1925 році газета «Кур’єр станиславівський» повідомила, що панночка Рандес пограбувала Яніну Бретнер – дружину багатого станиславівського купця. Дівчина витягнула гаманець із сумочки пані Бретнер, вийняла всю готівку в сумі кількох сотень злотих і поклала вже порожній гаманець назад до сумочки.

Дружина купця нічогісінько не помітила. Вона зауважила, що в неї пропали гроші, лише вдома, і тоді звернулася до поліції. Незважаючи на це, стражі порядку впізнали почерк станиславівської «королеви». За чергову крадіжку Гізелу Рандес засудили до вісьмох місяців ув’язнення.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 165 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024