Четвер, 25.04.2024, 18:53:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2022 » Серпень » 7 » Кримінальні історії: пригоди нащадка Довбуша
19:03:41
Кримінальні історії: пригоди нащадка Довбуша

Щодо постаті ватажка опришків Олекси Довбуша історики висловлюють суперечливі думки – одні вважають його народним героєм, інші звичайним розбійником. У серпні 1898 року весь Станиславівський повіт сколихнув жахливий злочин, скоєний 26-річним парубком із Ямної (тепер частина м. Яремче) Іваном Капітанчуком, якого вважали нащадком знаменитого опришка.

В Івана була наречена, і він планував одружуватися. Щоб відсвяткувати весілля, парубок мав намір позичити 80 злотих ринських у Леї Шпігель, місцевої шинкарки. Пані Шпігель носила на пальцях кілька перснів із такими гарними і сяйливими коштовними каміннями, що як їх побачила Іванова наречена, то відразу ж сказала як відрізала: вийде заміж лише тоді, як Іван купить їй такі ж персні.

Грошей в Івана не було, тож він наважився на злочин: проник уночі до хати шинкарки і зарізав ножем її та її чоловіка. Забрав персні та готівку, яку зміг знайти, але відсвяткувати весілля йому не судилося. Над ранок Івана арештував жандарм, і почався довгий процес, у ході якого спливали все нові й нові деталі.

Як виявилося, на злочин парубок відважився під дією алкоголю, а крім нареченої, мав ще й коханку – і не кого-небудь, а дружину місцевого війта, якій було понад сорок років. Саме вона й усіляко споювала парубка, намагаючись утримати біля себе.

Провівши психіатричну експертизу, слідство дійшло до висновку, що Капітанчук не володів собою, коли скоював той жахливий злочин, а тому його присудили лише до трьох років ув’язнення.

Коли в Ямній місцеві євреї дізналися, що Капітанчук повертається з тюрми, вони впали в шалену паніку, деякі навіть утекли з містечка. Але даремно: ця історія так сильно вплинула на Капітанчука, що він повністю змінив своє життя – кинув пити, тихо жив біля матері і вважався одним із найкращих і найпрацьовитіших робітників на каменоломні біля Яремчі. Влада і жандармерія довший час вели за ним спостереження, але згодом залишили у спокої, адже він вів направду бездоганний спосіб життя.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 107 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024