Середа, 15.05.2024, 23:04:40

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2023 » Червень » 24 » Кримінальні історії: справа директриси театру
20:42:34
Кримінальні історії: справа директриси театру

У 1933–1939 роках театр у Станиславові очолювала Зузанна Лозінська, яка раніше була відомою драматичною актрисою у Львові. Судячи з повідомлень преси, вона багато зробила для розвитку театрального мистецтва в Станиславові. Однак у серпні 1938 року пані Лозінська опинилася у вирі гучного скандалу.

У тодішній Польщі діяла Спілка польських сценічних акторів (ZASP), яка мала значний вплив на театральне життя, на жаль, не завжди позитивний. Зокрема її представники ревно слідкували за тим, щоб театри перш за все ангажували акторів та режисерів, які належали до цієї спілки.

У 1937 році пані Лозінська запросила до театру режисера Броніслава Скомпського, який мав ставити вистави в сезоні 1937–1938 років. Проте режисер не належав до акторської спілки, і її голова звернувся до станиславівської директриси, щоб вона розірвала контракт із режисером, інакше спілка посприяє тому, що театру в Станиславові буде відмовлено в фінансуванні на той сезон.

Не маючи іншого виходу, керівниця театру відмовилася від співпраці з «неугодним» режисером і звільнила його з посади без збереження заробітної плати. Проте обурений режисер не змирився з такою несправедливістю і подав скаргу на пані Лозінську до суду, вимагаючи виплатити йому 2450 злотих, передбачених за контрактом.

У ході розгляду справи суд прийняв сторону режисера, який згодом усе ж продовжив роботу в театрі. Під час процесу вийшли на яв різні неприємні факти щодо діяльності Спілки польських сценічних акторів, яка припускалася численних зловживань. Цей процес став чи не найбільшим мистецьким скандалом міжвоєнного Станиславова.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 59 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024