Середа, 24.04.2024, 12:42:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2022 » Грудень » 23 » Кримінальні історії: справа про виборчі фальсифікації
12:49:16
Кримінальні історії: справа про виборчі фальсифікації

У лютому 1897 року станиславівський суд розглядав справу про криваві безпорядки, пов’язані з виборами у селі Черніїв. Того року в Галичині проходили вибори депутатів до австрійського парламенту.

У п’ятницю, 26 лютого того року в Чернієві відбулися правибори до V курії, тобто вибори осіб, які мали голосувати від імені певної групи виборців. Майже всі проголосували за відомого селянського захисника Йосипа Гурика, але, на загальний подив, вибори виграв ставленик війта і провладних кіл.

Селяни, переглядаючи у ґмінній канцелярії виборчий протокол, переконалися, що він не відповідав справжнім результатам виборів. Виборчий комісар Штрассер, побоюючись безпорядків, утік до Станиславова, а староство вислало до села п’ятьох жандармів. Але заледве вони з’явилися в Чернієві, селяни зібралися у величезну юрбу, в яку входили навіть жінки і діти, забили в церковні дзвони і влаштували мітинг перед ґмінною канцелярією.

Жандарми арештували дев’ятьох найактивніших протестувальників, але юрба просила їх відпустити, інакше селяни погрожували влаштувати демонстрацію під станиславівським судом. Але жандарми не відпустили затриманих, натомість закликали селян розійтися, а потім силою розігнали натовп шаблями і багнетами. У результаті троє селян загинули, ще кілька отримали важчі чи легші поранення.

Наступного дня Тринітарська площа в Станиславові була переповнена людьми. Близько трьохсот селян влаштували мітинг під будівлею суду та шпиталем, де лікувалися їхні поранені односельчани. Врешті-решт до протестувальників вийшов староста Юліуш Прокопчиць у супроводі охорони. Він переконав селян боротися з виборчими фальсифікаціями законним шляхом, тож вони подали скаргу до староства та відповідний позов до суду.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 77 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024