Вівторок, 14.05.2024, 15:22:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2023 » Червень » 26 » Кримінальні історії: у наркотичному дурмані
22:00:18
Кримінальні історії: у наркотичному дурмані

На початку ХХ століття випадки наркоманії у Станиславові були поодинокими і радше вважалися рідкістю, хоч у багатьох країнах Європи все більше поширювалася «мода» на морфін.

Однак у міжвоєнні роки в міській пресі все частіше зустрічалися замітки про наркоманію та злочини, вчинені через наркотики. Так, у травні 1924 року газета «Кур’єр станиславівський» повідомила про зломщика-морфініста Станіслава Піляра. Він ніде не працював, але грошей на «кайф», очевидно, не вистачало, тож він удався до крадіжок.

Піляр виробив свій власний «почерк», зокрема зламував двері одним і тим же способом – підважував, відсовував нижній засув, а потім відчиняв сильним ударом ноги. Найчастіше зломщик грабував школи, зокрема обчистив канцелярію гімназії на вул. Казимирівській (тепер вул. Мазепи), вчительську семінарію та школу імені королеви Софії на вул. Ґіллера (тепер вул. Гординського).

Не гребував він і крамницями, звідки виносив наявну готівку і дорожчий товар. Схопили небезпечного злодія завдяки зусиллям відомого міського слідчого Скібінського.

Ще одна дивна історія, пов’язана з наркотиками, трапилася в березні 1926 року. Залізничний столяр Юзеф Гардинський звернувся до поліції і повідомив, що у потягу Ходорів – Станиславів познайомився з якимось чоловіком. Новий знайомий пригостив залізничника сигаретою, але коли Гардинський її закурив, відчув, що йому стає недобре, і втратив свідомість. Коли він прийшов до себе, то виявив, що лежить на колії. Не було сумніву, що сигарета містила якийсь наркотик, а новий знайомий хотів пограбувати залізничника. Однак грошей він при собі не мав, тому здобиччю злодія стало лише… свідоцтво про шлюб.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 69 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024