Четвер, 25.04.2024, 21:25:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Березень » 30 » Круглий стіл «Роль музею у формуванні громадянської позиції молодої людини»
16:47:44
Круглий стіл «Роль музею у формуванні громадянської позиції молодої людини»

Під егідою обласної організації НСКУ та обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді 29 березня 2011р. в м. Івано-Франківську відбувся круглий стіл керівників та голів рад музеїв при навчальних закладах області  на тему: «Роль музею у формуванні громадянської позиції молодої людини».

В  роботі взяли участь представники головного управління освіти і науки обласної державної адміністрації, управління культури обласної державної адміністрації, Державного архіву області, обласних громадських  організацій та фундації «П’ястун» молоді Польщі  Кшиштоф Павлак.

Учасники круглого столу  обговорили  актуальні питання освітянського краєзнавства у контексті музейної роботи, роль шкільного музею в підвищенні ефективності навчально-виховного  процесу, формуванні та збереженні Музейного фонду України, пропаганді пам’яток історії, культури та природи, використання можливостей музеїв.

В його роботі взяли участь 120 керівників та голів рад кращих музеїв при навчальних закладах освіти області.

Відкрив круглий стіл Косило М.Ю.,  директор обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України, який представив гостей.

З вітальним словом виступив Лейбюк В.А., головний спеціаліст головного управління освіти і науки облдержадміністрації.

З привітанням від фундації молоді «П’ястун» (Польща) виступив Кшиштоф Павлак,  який  сказав, що дуже радий, що є така можливість пізнати культуру, звичаї та традиції українського народу, а українцям – відповідно польського. Вже понад 800 дітей з України та Польщі взяли участь у спільних проектах.

З доповіддю про стан та перспективи розвитку музейної справи в навчальних закладах області виступив Косило М.Ю., директор обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді.

З метою удосконалення музейної роботи та упорядкування мережі музеїв навчальних закладів, підвищення їх ролі в навчально-виховному процесі з 1 березня по 1 листопада 2010 р. проводився огляд музеїв при навчальних закладах області (такий огляд проводиться один раз на три роки). Огляд, в якому взяли участь 98 музеїв, сприяв активізації позашкільної та позакласної виховної роботи, залученню учнівської молоді до пошуково-дослідницької роботи  виявленню кращого досвіду роботи музеїв.

За підсумками огляду паспортизовано музеї в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника, Івано-Франківських медичному коледжі, державному коледжі технологій та бізнесу, ВПУ №7 м.Калуша та 18 новостворених різнопрофільних музеїв в  навчальних закладах освіти області.

Активно працюють в цьому напрямі педагогічні та учнівські колективи навчальних закладів освіти Богородчанської, Галицької, Городенківської, Долинської, Коломийської, Косівської, Надвірнянської районних, Івано-Франківської та Калуської міських рад.

Проведення огляду музеїв показало, що в навчальних  закладах освіти області накопичений певний досвід роботи музеїв різних профілів. Поновлено та поповнено їх експозиції. Значно зросла зацікавленість учнів історичним минулим рідного краю, народними звичаями, обрядами, культурою і побутом українського народу, а також інтерес до вивчення окремих сторінок життя і діяльності славних земляків: героїв національно-визвольних змагань, письменників, діячів науки та культури, майстрів народної творчості.

Поряд з краєзнавчими та етнографічними  пошуками активісти музеїв займаються дослідженням і вивченням сучасного стану різних сфер життя свого краю.

Порівняно з попередньою паспортизацією (2007 р.) кількість музеїв навчальних закладів освіти області зросла на 22 музеї або на 13% .

Учасники круглого столу заслухали виступ Гавриліва Б.М., кандидата історичних наук, доцента кафедри історії України Прикарпатського національного університету ім.В.Стефаника, заступника голови обласної організації НСКУ про залучення музеїв навчальних закладів області до  підготовки та видання  довідника «Музеї Івано-Франківщини».

Використання архівних матеріалів у пошуково-дослідницькій  роботі музеїв навчальних закладів освіти області – тема виступу  Фещинець В.Ю., начальника відділу формування національного архівного фонду діловодства, обліку   та довідкового  апарату Держархіву області.

Також з вітальними словом виступив Калина В.М., завідувач методичного відділу обласного краєзнавчого музею.

Використання матеріалів шкільних музеїв в національно-патріотичному вихованні учнівської молоді, вивченні історії рідного краю, а також дидактичний та виховний аспекти шкільного краєзнавства  - теми виступів  Перожук К.М., Чоланюк М.П.  та Загребельної С.І., керівників музеїв Черниківської ЗОШ І-ІІ ст. Надвірнянської, Тюдівської ЗОШ І-ІІІ ст. Косівської  районних, Калуської ЗОШ І-ІІІ ст. № 4 Калуської міської ради.

Цікавими і змістовними були виступи  Лотоцької Мар’яни, члена  ради музею історії школи  та мікрорайону Опришівці Івано-Франківської ЗОШ І-ІІІст. № 6 Івано-Франківської міської ради, Андріїв Лесі, члена ради зразкового історико-краєзнавчого музею  Бортниківського навчально-виховного комплексу  Тлумацької районної ради, Гаванюк Люби, голови ради  зразкового історико-краєзнавчого музею «Опілля» Рогатинської спеціалізованої ЗОШ І-ІІІст. № 1 з поглибленим вивченням іноземної мови Рогатинської районної ради.

Також  було організовано виставку пошукових матеріалів, зібраних юними краєзнавцями. З новинками  історико-краєзнавчої літератури ознайомила  присутніх Українець С.І., завідувач бібліотеки-філії № 5 міста Івано-Франківська.

Після підведення підсумків роботи круглого столу було нагороджено 17 кращих шкільних музеїв – переможців  обласного  огляду  грамотами  головного управління освіти і науки  облдержадміністрації та цінними подарунками.  


Переглядів: 995 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024