Понеділок, 29.04.2024, 20:05:29

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
 
Архів новин
Головна » 2011 » Лютий » 24 » Круглий стіл з питань охорони культурної спадщини
19:15:33
Круглий стіл з питань охорони культурної спадщини
24 лютого 2011 р. в Національному заповіднику "Давній Галич” відбувся круглий стіл для голів сільських рад Галицького району – з метою ознайомлення новообраних представників місцевих громад з проблематикою охорони культурної спадщини, яка знаходиться на терені населених пунктів району. Голови громад при здійсненні землевідведень, меліоративних та шляхопровідних робіт, використанні пам'яток повинні дотримуватися вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини». 
Генеральна дирекція заповідника для збереження пам’яток минулих століть, прагне подібні заходи проводити традиційно – адже на терені району є 143 пам'ятки культурної спадщини; з них 118 – археології, 18 – архітектури, 7 - історії та культури. Нововиявлені пам'ятки збільшуватимуть реєстр. 
У роботі круглого столу брали активну генеральний директор заповідника О.Береговський, заступник генерального директора з питань розвитку та охорони пам'яток В.Дідух, начальник відділу охорони культурної спадщини заповідника Р.Мацалак, представники управління культури облдержадміністрації, працівники відділу юстиції Галицької райдержадміністрації, духовенство Івано-Франківської єпархії та Галицького деканату УГКЦ.
Присутні мали змогу ознайомитися з трьома основними доповідями. Першу виголосив заступник генерального директора з питань розвитку та охорони пам'яток В.Дідух на тему «Галич: пам'ятки культури світового значення». Він розповів про роль Галича в історії України та загальносвітовій історії. На його думку, сучасним завданням всіх присутніх є збереження, примноження, популяризація минувшини Давнього Галича. Коротко було охарактеризовано основні етапи розвитку міста (яке займало площу 8,5 км з півночі на південь та 11 кілометрів з заходу на схід) від княжої доби до сучасності. Також, п. Володимир розповів про створення Національного заповідника «Давній Галич» та його основні напрямки роботи за 17 років функціонування. На думку, п. Дідуха, пам'ятки Галича досліджені всього на 5 - 10%. Сучасний стан фінансування не дає змоги виконати всі завдання, без ентузіастів справи не було б ніякого поступу. 
Генеральний директор заповідника О.Береговський інформував присутніх про основоположний документ «Генеральний план – основний документ за яким живе заповідник». Цей документ був розроблений на замовлення генеральної дирекції заповідника у 2004 р. (на доопрацювання проекту інституту «Укрзахідпроектреставрація» від 1997 р.) авторським колективом у складі Р.Могитича, Л.Бачинської, М.Федика, О.Береговського. Документація складається з п'яти частин: 1. Попередні роботи; 2. Обгрунтування історико-архітектурного плану та проект пам'яткоохоронних зон; 3. Генеральний план розвитку заповідника. Графічна частина. 4. Пояснювальна записка; 5. Експозиційні матеріали. З травня 2005 р., після затвердження плану Міністерством культури і мистецтв України, він став одним з основоположних документів у пам'яткоохоронній роботі на теренах, які перебувають під наглядом заповідника. 
Генеральний директор заповідника О.Береговський робить наголос на важливості спільної дії - щоб церковні інституції всіх конфесій, громадськість, правоохоронні органи спільно працювали над збереженням пам'яток минулого – тому, що всі пам'ятки Давнього Галича займають велику площу (від 64 до 80 км²), яка є більшою від території князівства Монако. Потрібно опікуватися зонами регулювання забудови навколо пам'яток, охороною ландшафту – всім, що ми отримали від попередників і передати їх нашим наступникам. Існуюча структура заповідника націлена на забезпечення даного завдання.
Також, п. Олександр розповів про нові проекти заповідника – можливості створення кількох варіантів лазерних проекцій Успенського собору в Крилосі, відновлення парафіяльного будинку о. Рудольфа Моха в с. Курипові (де можна розташувати музей та реколекційний центр). Презентації проектів були цікавими – їх проводили за допомогою сучасних мультимедійних пристроїв.
Начальник відділу охорони культурної спадщини заповідника Руслана Мацалак розповіла про міжнародне та українське законодавство в сфері пам’яткоохоронної діяльності; взаємодію з органами місцевого самоврядування – теренах розміщення пам'яток (м. Галич, с. Крилос, с. Шевченкове, с. Залуква, с. Сокіл, с. Курипів, с. Комарів, с. Вікторів, с. Козина, смт. Більшівці) – з метою запобігання останніми гіпотетичної кримінальної та адміністративної відповідальності.
В дискусії прийняли участь о. - мітрат Василь Завірач, декан Галицький УГКЦ; о. Я.Жолоб, парох с. Крилос. Вони підтримували потребу підписання охоронних договорів між заповідником та церковними громадами; з жалем говорили про вже втрачені пам'ятки Галицького району (церква в Кінашеві) і ті, які тепер перебувають під загрозою – скельний комплекс в Межигірцях, церкви в Жалиборах, Бишеві. Потрібно вкласти багато праці, щоб все передати нащадкам. Духовенство виявило бажання спільно працювати з колективом заповідника для охорони культурної спадщини. Підсумком зустрічі стала думка: для збереження нашої спадщини у майбутньому – слід працювати вже тепер.
Світлини з заходу можна переглянути у фотоальбомі.
А.Чемеринський

Переглядів: 971 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024