Субота, 27.04.2024, 03:52:13

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
 
Архів новин
Головна » 2022 » Лютий » 18 » Легенди Станиславова/Івано-Франківська. Пам’ятки-привиди
11:24:55
Легенди Станиславова/Івано-Франківська. Пам’ятки-привиди

У Івано-Франківську багато старовинних будинків, зведених за Польщі та Австрії. Більшість із них є пам’ятками архітектури, мають охоронний номер і, згідно з законом, мали б охоронятися державою від знесення чи реконструкцій.

В місті збереженням старовинних будинків займається відділ охорони культурної спадщини департаменту містобудування та архітектури міськради. Зараз там намагаються звести усі пам’ятки в один реєстр, але це не просто, пише Іван Бондарев у Репортері. Будинки брали під охорону в різні періоди, інколи по кілька разів, номери то є, то нема, одним словом – у паперах бардак. Позаштатний працівник відділу Ігор Каюк розповів про два об’єкти, що є справж­нім пам’яткоохоронним квестом.

Розпорядженням представника Президента України в Івано-Франківській області № 77 від 23.03.1994 року був включений до переліку пам’яток місцевого значення будинок на Національної Гвардії, 16. Тоді ж йому присвоїли номер 1128-іф. У 2000 році створили Державний реєстр пам’яток, куди увійшли об’єкти з цілої України. Цей будинок потрапив туди теж, але з новим номером – 110297.

Інформації про нього обмаль, вказано лише, що це житловий будинок кінця ХІХ століття. Та якщо пройтися вулицею Національної Гвардії, то за вказаною адресою знайдеться… радянська п’ятиповерхівка, побудована на межі 1980-1990-х. В ній отримали квартири багато військових франківського гарнізону.

Може, там колись стояла стара кам’яниця, яку завалили десь у вісімдесятих, а потім взяли під охорону новобуд за тою ж адресою? Навряд. Колишній військовий Ярема Кваснюк каже, що раніше там були будівлі 70 мотострілецької дивізії. Ті споруди навіть адреси не мали, лише польову пошту. А вздовж вулиці Національної Гвардії (тодішня Червоноармійська) тягнувся зелений дерев’яний паркан – аж до Коновальця. У військовому містечку було багато старих австрійських казарм, але навряд чи хтось брав одну з них на облік.

Та якщо на Нацгвардії є хоч якийсь будинок, то на Гординського його взагалі нема. А охоронний номер є!

Тим самим розпорядженням представника президента, пам’яткою місцевого значення № 1137-іф став житловий будинок 1920-х років на Гординського, 23. Дійсно, там є багато міжвоєнних кам’яниць, втім… нумерація непарного боку завершується номером 17.

Щоправда, навпроти стоїть конструктивістська триповерхівка, яка має адресу Гординського, 22. Може, саме її мав на увазі чиновник, який складав перелік, а машиністка, коли друкувала, просто натиснула не ту клавішу?

Людям властиво помилятись.

Іван Бондарев


Переглядів: 145 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024