Субота, 27.04.2024, 05:42:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Вересень » 24 » Легенди Станиславова/Івано-Франківська. Пам’ятник-мандрівник
18:32:03
Легенди Станиславова/Івано-Франківська. Пам’ятник-мандрівник

Здавалося б, немає нічого стабільнішого за пам’ятник. Він встановлюється на віки і швидко стає невід’ємною частиною ландшафту. Буває, що при зміні політичної кон’юнктури пам’ятник виявляється не актуальним і його просто демонтують. Втім, трапляється й таке, що монумент переносять з місця на місце.

У Франківську такі випадки можна перерахувати по пальцях – кілька разів переміщували фігуру святого Яна Непомуцена, а ще танк Т-34 свого часу переїхав з Пасічної на теперішню Європейську площу. Але абсолютним рекорд­сменом з переїздів є пам’ятник військовим медикам. Широкому загалу він майже не відомий через свою корпоративну сутність, пише “Репортер“.

На території палацу Потоцьких довший час розташовувався військовий шпиталь. У 1999 році на подвір’ї встановили камінь з червоного граніту з вирізьбленим обличчям сестри милосердя, яка притискає до себе пораненого. Уся композиція обрамлена великим медичним хрестом, а внизу напис – «Ми пам’ятаємо всіх».

У 2004 році шпиталь закрили, а пам’ятник передали івано-франківській авіаційній бригаді. Спочатку його встановили при в’їзді до автопарку, але він викликав похмурі асоціації, тож комбат наказав забрати подалі з очей. Тоді камінь пересунули на задвірки, встановили на березі пожежної водойми, де він простояв 10 років у повному забутті. Може, й далі б стояв, якби журналістка ОТБ «Галичина» Юлія Юзьків не зробила з того телесюжет.

Майже одразу відгукнувся один з керівників інфекційної лікарні, який запропонував перенести пам’ятник туди. Чоловік раніше служив у шпиталі й добре пам’ятав монумент. Авіатори не заперечували, тож восени 2014 камінь з медсестрою здійснив свій черговий і поки що останній переїзд. Пам’ятник відчистили, впорядкували постамент і оздобили табличкою «Медичним працівникам присвячується…».

Іван Бондарев


Переглядів: 247 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024