Середа, 15.05.2024, 00:23:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2023 » Червень » 29 » Мінкульт витребувало документи щодо будівельних робіт у готелі "Дністер"
13:20:30
Мінкульт витребувало документи щодо будівельних робіт у готелі "Дністер"

Міністерство культури та інформаційної політики України проведе нараду щодо будівельних робіт в івано-франківському готелі “Дністер” та залучить до обговорення експетів, представників професійних спілок і пам’яткоохоронних громадських організацій.

“Будинок готелю «Дністер» в Івано-Франківську взято свого часу на облік як пам’ятку архітектури та історії місцевого значення: пам’ятка архітектури – «Готель «Австрія», з 1921-1939 рр. – готель «Варшава», 1913 р.; пам’ятка історії – «Будинок, в якому Українська Національна рада ЗУНР ухвалила Акт Злуки ЗУНР та УНР», 1919 р. Це визначна історична пам’ятка української історії визвольних змагань ХХ століття та один із знакових архітектурних об’єктів Івано-Франківська, – йдеться в повідомленні Мінкульту. – До МКІП не надходила на погодження науково-проєктна документація на реставрацію чи реконструкцію готелю «Дністер». Однак згідно із Законом України «Про охорону культурної спадщини» такі роботи на пам’ятці місцевого значення повинні проводитись за наявності дозволу обласного органу охорони культурної спадщини, який видається на підставі погодженої обласним органом науково-проєктної документації”.

У Мінкульті наголошують: якщо такі роботи проводяться без дозволу, або ж їх реалізація може зашкодити пам’ятці, чи це вже призвело до пошкодження пам’ятки, обласний орган повинен видати розпорядження та припис щодо охорони пам’ятки місцевого значення та припинення робіт на пам’ятці.

Зазначається, що МКІП невідкладно звернулося до Івано-Франківської ОДА з вимогою надати інформацію про роботи на пам’ятці. Оскільки останнім часом почастішали випадки звернення до МКІП про проведення будівельних робіт на пам’ятках Івано-Франківської області, що призводять до їх пошкодження, МКІП найближчим часом проведе в Івано-Франківську робочу нараду щодо стану збереження пам’яток культурної спадщини Івано-Франківської області в умовах дії воєнного стану.

“У рамках робочої наради буде організовано залучення до обговорення проблем експертів та представників професійних спілок і пам’яткоохоронних громадських організацій. Відповідне доручення буде надано обласному органу охорони культурної спадщини”, – зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, 17 червня пів тисячі франківців вийшли на акцію “Сплав по “Дністру”, аби засудити знищення власниками унікальної пам’ятки архітектури й захоплення ними громадського простору під колонадою. Оскільки попередні звернення й скарги до місцевих органів влади на порушення законодавства про охорону історичної спадщини власниками “Дністра” результатів не дали, франківці закликали втрутитися Президента України Володимира Зеленського. 

Як писав КУРС, ремонт готелю «Дністер» розпочався у 2017 році. Під виглядом і замість реставрації підприємець Мирослав Бойко добудував до готелю два поверхи, змінивши силует пам’ятки, замінив автентичну черепицю на даху на бляху, змінив колір будинку, а замість відтворення автентичної вежі встановив нову, не схожу на первісну ані за формою, ані за розміром.

Бойко також зашив колонаду готелю склопакетами, захопивши в такий спосіб частину громадського простору вулиці.

Після цього сотні небайдужих франківців влаштували дві акції протесту біля будівлі, вимагаючи прибрати склопакети і повернути колонаді первісний вигляд. Під тиском громади в середині квітня 2021 року дружина Бойка, формальна власниця готелю “Дністер” Надія Лєвшакова, пообіцяла, що вони приберуть склопакети і звільнять колонаду.

Проте недавно з колонади зняли риштування і франківці побачили, що Бойки свого слова не дотримали. 

Як писав КУРС, чимало відомих українців підтримали вимоги франківської громадськості в конфлікті довкола пам’ятки архітектури готелю “Дністер”. Про необхідність дотримуватися пам’яткоохоронного законодавства, поважати й берегти спільну історичну спадщину нинішнім власникам “Дністра” нагадували письменник Юрій Андрухович, акторка Ірма Вітовська, архітектор і урбаніст Юліан Чаплінський, письменник і перекладач Остап Українець, письменник Тарас Прохасько, архітектори Володимир Ідак і Володимир Гайдар, художник Ігор Роп’яник та інші. Натомість міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків нагородив горе-реставратора Мирослава Бойка відзнакою “Міць і гордість міста”. Щоправда, недавно Марцінків заявив, що готовий позбавити Бойка цієї відзнаки, “якщо громадськість звернеться”. Громадськість зверталася, але Марцінків поки вдає, що не чує.

КУРС


Переглядів: 69 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024