П`ятниця, 26.04.2024, 12:39:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2022 » Грудень » 19 » «Моя УПА»: в Івано-Франківську прикарпатська журналістка та письменниця презентувала свою книгу
18:22:08
«Моя УПА»: в Івано-Франківську прикарпатська журналістка та письменниця презентувала свою книгу

У бібліотеці ІФНМУ прикарпатська письменниця та журналістка Любов Загоровська презентувала свою книгу «Моя УПА».

Про це пише журналістка Фіртки.

«Написання цієї книги почалося абсолютно випадково. Я не історик, ніколи глибоко не вивчала тему УПА.

Але я працюю журналісткою, одного разу мені зателефонували знайомі із Києва, сказали, що їм дуже потрібен журналіст з Івано-Франківська, який поїде до Коломиї та візьме інтерв’ю у Мирослава Симчича.

І от запитали, чи зможу я. Їм так було вигідніше, аніж відправляти свого інтерв’юера з Києва. Я погодилась… з цього все й розпочалося», - розповідає Любов Загоровська.

У книзі описано 39 історій вояків УПА. Раніше цю книгу авторка вже презентувала у Києві, Львові, Чернівцях та інших містах.

«Навіть якщо прочитати лише вступне слово від авторки у цій книзі і бодай погортати її – ми вбираємо в себе дух тих розповідей.

Ми переконуємося, що вона зробила надзвичайно великий внесок в українську історичну документалістику, може й сама до кінця того не усвідомлює. Художня література – це одне, а тут живі люди», - каже Володимир Качкан, академік АН ВШ України.

В кінці презентації студенти 1-2 курсів Івано-Франківського національного медичного університету розповіли свої історії УПА, попередньо розпитавши у рідних.

«Унікальна книжка особливих історій, яких є 39. Сьогодні згадав собі, що Чорновіл написав книгу «Лихо з розуму» про 20 засуджених і за це загримів у Сибір.

Сьогодні ще дуже приємно, що відгукнулися студенти і розповіли свої історії УПА. Наша нація переживає в ці дні свою історію УПА. Від нас залежить не забути ці трагічні сторінки», - підкреслив Ігор Любчик, професор кафедри українознавства і філософії.

До речі, у книзі також є QR-код, сканувавши який читач має можливість послухати голос респондентів із записів самих інтерв’ю.

«Дякуємо ще й тим людям, які створили цю книгу своїми життями, історіями, подвигами. Вони берегли нам ту державу, яку ми зараз маємо.

Зараз є й другий виклик, який переживаємо на своїх плечах, емоціях і сімейних історіях.

Хай всі наші вояки переможуть і повернуться живі-здорові. А ми мусимо пам’ятати нашу історію і дякуємо тим людям, як сьогоднішня авторка, які фіксують це», - наголосив Роман Яцишин, декан медичного факультету ІФНМУ.


Переглядів: 83 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024