Четвер, 25.04.2024, 23:44:42

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Березень » 22 » На колегії Міністерства культури України обговорено стан музейництва на Прикарпатті
14:26:58
На колегії Міністерства культури України обговорено стан музейництва на Прикарпатті

18 березня 2011 р. в м. Києві відбулася колегія Міністерства культури України. На ній виступив член колегії, начальник управління культури облдержадміністрації Володимир Федорак. Тематика виступу: «Музеї та охорона культурної спадщини Прикарпаття: стан справ та перспективи».

Нижче подаємо основні тези виступу: «...У сфері охорони культурної спадщини та музейної роботи  Івано-Франківської області протягом 2010 р. укладено 49 охоронних договорів щодо збереження пам’яток культурної спадщини та надано 301 документ дозвільного характеру. 

У 2008 році в області функціонувало 16 музеїв, у 2009 р. – 17 музеїв, що фінансувалися з обласного, районних, міських та селищних бюджетів. В статусі громадських – 100 музеїв у 2008 р., 125 – у 2009 році.

Станом на 01.01.2011 р. в області функціонує 20 музеїв, що є юридичними особами; 19 – фінансуються з обласного, районних, міських та селищних бюджетів, до їхнього складу входить 14 філіалів. 1 музей – приватний. В статусі громадських працює – 171 музей.

На рахунку здобутків наукових співробітників музеїв області – проведення Міжнародних та Всеукраїнських наукових конференцій, відкриття нових експозицій, дослідження нових тем, організація науково-пошукових експозицій, влаштування виставок, велика кількість проведених науково-просвітницьких заходів (біля 300) та поповнення фондового матеріалу 3300 предметами. Цікавими є дослідження Печеніжинської археологічної експедиції, що дають можливісь дізнатися багато нового про культурний шар городища ХVП століття на території Коломийського району. Важливою подією у культурно-мистецькому житті краю стало продовження роботи над благодійним проектом "Врятуймо скарби разом!”. Завдяки цьому проекту з 2006 по 2011 рік відреставровано 30 ікон 17-19 ст.

Упродовж 2010 року проводилася робота з питань підготовки спільної транскордонної номінації "Дерев’яні церкви українських і польських Карпат” до внесення в Список світової культурної спадщини ЮНЕСКО. До переліку номінантів включено церкву Різдва Пресвятої Богородиці в с. Нижній Вербіж пам. арх. поч 19 ст. Коломийського району та церкву Святого Духа в м. Рогатині пам. арх. поч 17 ст. Для реалізації проекту необхідна допомога цетральних органів влади у розрізі  підняття статусу пам’ятки церкви в с. Нижній Вербіж до національної.

Відзначається робота Коломийського національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й.Кобринського, фінансовий дохід якого становить 450630, 33 грн.; музей відвідало 162448 осіб. До музею надійшло протягом року 274 предмети основного фонду. Від початку року запрацював музейний сайт. Підготовано та проведено 12 засідань науково-методичної ради музею, редаговано і змакетовано 8 музейних буклетів. Налагоджено стосунки з установами поза межами музею, де виставляли коломийські матеріали. З 8 виставок дві відбулися за межами України у м. Ліндлар (Німеччина) та Парижі. За результатами відбіркового туру учасником програми "Громадські зв’язки та стажування в США за темою "Роль закладів культури у розвитку місцевої громади” стала директор музею Ярослава Ткачук.

Заслуговує робота таких громадських музеїв області: Народний літературний музей Івана Франка у с. Лолин Долинського р-ну, Народний історико-краєзнавчий музей с. Добротів Надвірнянського району, Народний історико-краєзнавчий музей с. Бортники Тлумацького р-ну.

9 квітня 2010 р. в приміщенні Івано-Франківського обласного відділення Національної спілки художників України відбулося урочисте вручення Дипломів і Почесних знаків лауреатам премії імені Ярослава Лукавецького в галузі архітектури, дизайну та народного мистецтва.

20 травня 2010 р. відбулися урочистості з нагоди 50-річчя літературно-меморіального музею Івана Франка у с.Криворівня Верховинського району. В рамках святкування відбулися: науково – практична конференція "Літературно-меморіальний музей Івана Франка, як осередок культурно-мистецького життя Гуцульщини”, відкриття виставок "Образи Параски Плитки – Горицвіт” та робіт родини Голови Гуцульського товариства у Великій Британії Василя Потяка (уродженця с. Криворівня).

24 червня 2010 р. в Народному музеї – діорамі "Герої Дніпра” відбувся семінар – навчання з питань музейної справи. Учасниками семінару стали працівники відділів (управлінь) культури і туризму райдержадміністрацій та виконавчих комітетів міських рад, що займаються питаннями організації музейної справи та директори музеїв.

3-7 вересня 2010 року відповідно до календарного плану Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв в ІФОХМ відбувся семінар-навчання "Менеджмент і маркетинг музейної роботи”.

15 жовтня 2010 р. в Історико-меморіальному музеї Олекси Довбуша відбулася урочиста академія, присвячена постаті легендарного героя Карпат Олекси Довбуша. Також, проведено наукову конференцію "Карпатське опришківство і Олекса Довбуш в європейському контексті національно-визвольних рухів ХІV-ХVІІІ ст.”.

Розпорядженням голови облдержадміністрації та голови обласної ради у 2010 році засновано обласну премію ім. Володимира Полєка у галузі краєзнавства, яка вручалася 15 грудня 2010 року на урочистому пленумі Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

Доходи музеїв за минулий рік складають 768,0 тисяч гривень. Наукові співробітники оприлюднили 194 публікації, що висвітлюють дослідницьку та культурно-освітню діяльність. У музеях області та поза ними влаштовано біля 400 виставок, проведено для відвідувачів більше 12 тисяч екскурсій, а кількість відвідувачів за 2010 рік складає 568 тисяч. Динаміка кількості відвідувачів музеїв області з 2001 по 2011 роки показує стабільне зростання - з 300 тис. до 600 тис чоловік.

В області на державному обліку перебуває 3944 пам'ятки, з них: 1490 — пам'ятки археології (у тому числі 21 — національного значення), 869 — пам'ятки історії (у тому числі 4 — національного значення), 142 — пам'ятки монументального мистецтва (у тому числі 1 — національного значення), 1443 — пам'ятки архітектури, містобудування, (у тому числі 151 — національного значення).

Переважна більшість пам’яток  архітектури, містобудування - споруди дерев'яної і мурованої культової архітектури, пам'ятки житлового і громадського будівництва, зосередженого, в основному, в історичних містах.

Користуючись нагодою хотів би просити керівництво Міністерства культури України сприяти у виділення коштів з Державного бюджету у 2012 році на наступні об’єкти: Костел Непорочного Зачаття Діви Марії 1672-1703 рр. (Станіславська колегіата - нині обласний художній музей) та Івано-Франківська ратуша (пам. арх. к. 17 ст. – к. 19 ст.). Враховуючи, що ці пам’ятки архітектури національного значення є окрасою не тільки Галичини, але й України та у звязку з підготовкою до відзначення 350 - річчя м. Івано-Франківська і проведенням заходів  до Євро 2012, 1025- річчя Хрещення Русі-України дане питання є особливо актуальним.

Сподіваюсь на розуміння і підтримку; запрошую колег з міністерства та всіх областей України відвідати Івано-Франківщину. До зустрічі на Прикарпатті!».

А.Чемеринський


Переглядів: 795 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024