П`ятниця, 29.03.2024, 16:21:34

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Травень » 20 » Одну з найдавніших кам'яниць Івано-Франківська пропонують вмурувати у сучасну багатоповерхівку
18:49:02
Одну з найдавніших кам'яниць Івано-Франківська пропонують вмурувати у сучасну багатоповерхівку

У такий спосіб, кажуть автори архітектурного проекту, можна зберегти будинок, що має історичне значення для міста. Однак містобудівна рада різко розкритикувала пропозицію.
На містобудівній раді у департаменті архітектури і містобудування Івано-Франківського міськвиконкому проект представляв архітектор Назар Чулуп, пише Курс.
Архітектор нагадав, що будинок Гриневичів, попри безумовну історичну цінність, все ж не є пам'яткою архітектури. Співвласники будинка - організація "Союзу українок" - самі звернулися до інвесторів з пропозицією "зробити лад" з будівлею, яка потребує капітального ремонту. Донедавна у ній працював "Музей родини Гриневичів" - і союзянки хочуть його відновити. 
Запропонований Чулупом архітектурний проект передбачає зведення на ділянці площею 12 арів семиповерхового будинка з мансардою, відновлення фасаду камениці Гриневичів і включення її в цокольний поверх новобудови за скляними конструкціями. Вхід до музею буде окремий - вже не з Василіянок, а з бічної вулиці Богунського. Площа музею - 150 кв м, квартир у будинку - 40, площа комерційного призначення - 250 кв м. Планується також підземний паркінг і автостоянка в дворі.
Щоправда, проект у такому варіанті передбачає повне знесення історичної кам'яниці і точне відтворення з сучасних матеріалів. Відтак, у містобудівної ради з'явилися зауваження щодо відсутності матеріалів фотофіксації будинка Гриневичів і плану першого поверха. "Є громада, яка хоче зберегти будинок, і це добре. Не треба бавитися в перенесення. Варто лишити на місці будинок Гриневичів, а подумати, що робити з багатоповерхівкою", - зауважив начальник відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому Ігор Панчишин. 
Панчишина підтримали члени містобудівної ради. Архітектор Володимир Ідак вважає, що проект не витримує жодної критики, а інвстори некоректно сформулювали для архітектора завдання. Архітектор Володимир Лукомський наголосив, що новобудова, яка насправді тягне на повноцінну дев'ятиповрхівку, буде "інородним тілом" в довколишньому архітектурному середовищі, "повністю знищить Богунську" і нависне над Парком воїнів-інтернаціоналістів.
- З одного боку, є спроба зберегти садибу Гриневичів, - каже директор департаменту містобудування і архітектури міськвиконкому Володимир Гайдар. - Але союзянки або мають фальшиву позицію, або не розуміють історії. Ми повинні шляхетно і відповідально повестися з будинком Гриневичів. Маємо шанувати іх вже через те, що вони підняли забутий шматок історії. Для громади і містобудівної структури Франківська цей будинок є цінністю. Величезна претензія до архітектора, який мав подати відповідно. Проект як він є - категорично не може бути. Це керамічна плитка під дерево, а не автентичний брус, якщо образно. Це концептуальне зауваження. А тепер технічні: не може бути кутового акценту на перетині цих вулиць, бо є домінанта на Василіянок. Нам треба не "картинка", а рішення. Інвестор має зрозуміти і нам довести, що він хоче зберегти пам'ятку і показати нам проект, який зроблений для того, щоби будинок Гриневичів жив.
Відтак, Володимир Гайдар запропонував зберегти - не зносити і не переносити будинок Гриневичів, а новий будинок зробити за ним як тло. Володимир Ідак наголосив, що свого часу родина Гриневичів подарувала франківцям цю садибу, тож знищувати іі було б просто неетично. Містобудівельна рада вирішила повернути проект на доопрацювання з ключовою умовою: будинок Гриневичів має бути збережений.


Переглядів: 376 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024