Субота, 20.04.2024, 14:57:47

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Січень » 30 » Олег Дрогомирецький вивчає історію УПА за згадками про випускників Калуської гімназії
21:55:28
Олег Дрогомирецький вивчає історію УПА за згадками про випускників Калуської гімназії
Він встановив, що Олекса Гірник навчався у особливому класі Калуської гімназії, де крім нього, навчалися ще кілька людей, яких українська історія називає героями
Активний громадський діяч Калущини Олег Дрогомирецький за власною ініціативою вивчає історію Української повстанської армії на теренах Калущини. Під час своєї праці у архіві натрапив на згадки про відомих учасників повстанського руху, які мають походження із Калуша. Він дослідив, що дуже багато  із активних діячів УПА навчалися у Калуській гімназії, при цьому — в одному класі.
23 січня переглядав у обласному архіві з фонду 304 журнал успішності української гімназії у Станіславі за 1925-1926 роки. Коли дійшов до 3-а класу:
— В очах замерехтіло від знайомих імен: уродженець Томашовець Богдан Стебельський — відомий мистецтвознавець доктор філософії Українського вільного університету та рідний брат майора УПА Степана Стебельського «Хріна», Михайло Сеньків — керівник ОУН у Станіславській області, Ярослав Яськевич — організатор ОУН і Майдані, Володимир Дейчаківський — організатор ОУН у Ямниці, відправлений гестапо до катівні Аушвіцу в числі перших 24 очільників ОУН, також сам організатор і командир УПА в Галичині уродженець Боднарова Олександр Луцький. Нарешті, Олекса Гірник, який своїм самоспаленням 22 січня 1978 року став символом безсмертності української ідеї в радянському мороці, а для Калуш. Він є найвідомішою в Україні постаттю. Чи випадково такий гурт героїв у одному класі? — розповів Олег Дрогомирецький.
На думку історика, не випадково, бо «саме у гімназії зібрались найздібніші українські діти не лише Станіславського воєводства, але й Тернопільського, Львівського і Краківського, і саме у гімназії вони формувалися як освічені люди та свідомі українці, а також гуртувалися у новостворювану ОУН».
Юрій Тимощук, журналіст

Переглядів: 572 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024