П`ятниця, 26.04.2024, 15:04:34

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2022 » Липень » 23 » Олена Теліга і Коломия (до 116-річчя від дня народження)
09:58:36
Олена Теліга і Коломия (до 116-річчя від дня народження)

І в павутинні перехресних барв

Я палко мрію до самого рання,

Щоб Бог зіслав мені найбільший дар:

Гарячу смерть – не зимне умирання.

Олена Теліга, талановита поетка, красива й харизматична жінка, діячка ОУН, напророчила собі саме таку смерть: загинула від кулі нациста у Бабиному Яру 21 лютого 1942 р.

Яскравий спалах її життя опосередковано освітив і наше місто. І не лише тому, що тепер ми знаємо про неї й читаємо її вірші, а ще й через дружбу Олени з коломиянкою Ксенією Світлик, донькою професора гімназії, учителькою англійської мови СШ №1, надзвичайно інтелігентною і доброю людиною. Але була Ксенія Остапівна ще й професійним фотографом. Осягати мистецтво світла й тіні приїхала вона у 1930-х рр. до фотографічної школи у Варшаві й саме там потоваришувала з Оленою.

В ці роки передова українська молодь Варшави гуртувалася у товаристві «Громада», тож Ксенія теж влилася у її ряди. На світлинах із зустрічей громадівців бачимо й інших коломиян – Романа Світлика, брата Ксенії, та Степана Зощука. Були там такі визначні й знані тепер постаті, як Іван Огієнко, Дмитро Донцов та Євген Маланюк. Олена Теліга помітно вирізнялася з-поміж членів товариства не лише зовнішньою красою, а й життєрадісною, веселою вдачею. Пані Ксенія згадувала її найчастіше: «Дотепна, вродлива, щаслива, вона заряджала енергією всіх нас, ми просто обожнювали її, коли вона бралася за читання своїх віршів. Вірші були знамениті!». Олена з чоловіком часто гостювала у варшавському помешканні Ксенії Світлик, листувалася з нею, коли від’їжджала. На світлинах бачимо їх разом у гурті молодих людей – громадівців, яких об’єднували література, мистецтво, товариське спілкування, та, мабуть, насамперед ідеї українського націоналізму. На цих ідеях виховувалися та формувалися і Олена, і Ксенія, й тисячі молодих патріотів, які, як і Теліги, згодом пожертвували за них своїм життям.

А тоді, наприкінці, 1930-х років, українська молодь, зокрема й Варшави, хоч і відчувала наближення війни, та не могла й уявити, що вона готує кожному з них.

Настав час вакацій, тож Ксенія вирушила до Коломиї, попрощавшись з варшавськими друзями, як виявилося, назавжди.

Про смерть Олени довідалася пізніше з листа знайомого. А на схилі літ згадувала світлу постать талановитої поетки, з якою їй пощастило товаришувати. Не забувала й прощання на вокзалі – Олена до всіх від’їжджаючих на вакації студентів, приходила до потягу з кульком цукерок.

Давно немає вже й Ксенії Світлик – залишилися лише зроблені нею світлини веселого й патріотичного товариства української молоді Варшави 1930-х рр.

Кочержук Мирослава,

наукова співробітниця

Музею історії міста Коломиї


Переглядів: 117 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024