Середа, 08.05.2024, 03:37:58

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Жовтень » 17 » Отець Тадеуш Сєвко написав першу монографію про свого прадіда – блаженного священномученика єпископа Станиславівського Івана Слезюка
13:26:07
Отець Тадеуш Сєвко написав першу монографію про свого прадіда – блаженного священномученика єпископа Станиславівського Івана Слезюка
Завдяки Фундації «Свята Унія» імені Блаж. Свмч. Григорія Хомишина, яку очолює отець Ігор Пелехатий, в Івано-Франківську побачило світ «перше наукове дослідження про життя, пастирську діяльність, мучеництво і прославу блаженного священномученика Івана Слезюка, єпископа-ординарія Станиславівської (Івано-Фрпанківської єпархії), який звершував героїчний подвиг архіпастирського служіння у найтяжчий період історії переслідуваної і гнаної, але нескореної Греко-Католицької Церкви – від середини 1050-х до моменту своєї мученицької смерті, яка настала 2 грудня 1973 року». Автор книжки – о. Тадуеш Сєвко, католицький священик з Польщі, який є правнуком нескореного єпископа Івана Слезюка, уродженця села Живачів на Тлумаччині (у часи Австро-Угорщини – Городенківського повіту).
В основі видання – магістерська праця о. Тадеуша Сєвка, науковий керівник і рецензент якої – доктор теології Марек Солячрчик, єпископ-помічник Варшавсько-Празької дієцезії Римо-Католицької Церкви. Богословсько-літературний редактор дослідження – о. Ігор Пелехатий, переклад з польської – Роман Кудла.
Отець Ігор ПЕЛЕХАТИЙ, офіційний постулятор від Івано-Франківської єпархії УГКЦ у справі беатифікації слуг Божих єпископів Григорія Хомишина, Симеона Дукача, Івана Слезюка, Івана Лятишевського та Григорія Балагурака:
- Ця книжка має дивовижну долю, і вона дуже цінна для шанувальників католицької спадщини. Це – перша монографія про життя і діяльність блаженного священномученика єпископа Івана Слезюка, який провадив свою душпастирську працю у важкі часи переслідувань Греко-Католицької Церкви. Він був двічі ув’язнений. Перший раз - за нібито терористичну діяльність 1945 року відбував покарання у воркутинських таборах. Після повернення займався підпільною діяльністю, отримав єпископські свячення. А в 1962 році був арештований вдруге разом з блаженним Симеоном Лукачем. В Івано-Франківську був дуже показовий процес – радянська влада хотіла продемонструвати світові, що з Уніатською Церквою нарешті вже покінчено. Інакше, ніж судилищем, ті події назвати не можна. Владика Івана відтак перебував у тюремній зоні біля міста Хмельницького, а після повернення ще кілька років дуже активно служив. Після тривалих допитів помер у приміщенні обласного управління КДБ на колишній вулиці Чекістів, тепер – Академіка Сахарова. Був похований владика Іван Слезюк у місті Івано-Франківську на цвинтарі по вулиці Київській, але після його беатифікації Іваном Павлом ІІ Папою Римським тлінні останки нескореного воїна Христового були ексгумовані, досліджені і перевезені до крипти Катедрального собору. А пам’ятник залишився на цвинтарі, і ми ним належно опікуємося. Хоч владика Івана помер відносно недавно і мала б зберегтися велика кількість живих свідків його діяльності, та про нього ми мали, на жаль, найменше інформації у порівнянні із священномучениками єпископами Григорієм Хомишиним і Симеоном Лукачем. Життя і діяльність блаженного Івана була майже не відомою. Бо навіть у рідному Живачеві ми живих свідків не знайшли. Та Божі плани були інакші. І доля книжки про нього ¬- унікальна. Справа в тім, що Іван Слезюк народився в поліконфесійній родині: батько був греко-католиком, а мама – римо-католичка, яку 1945 року разом з двома сестрами депортували до Польщі. Вони навіть не знали, що готується процес беатифікації слуги Божого Івана. А довідалися вже після проголошення 2001 року його блаженним. Тож отець Тадеуш Сєвко – правнук світлої пам’яті владики Івана Слезюка. Він захистив магістерську працю «Життя і діяльність Блаженного Івана Слезюка», а ми її переклали з польської. І це дослідження стало основою книжки. Ми його також доповнили документами беатифікаційного процесу, спогадами, дуже цінними фотографіями з родинного архіву та ін.
…«Отож, наприкінці 1948 року поступив до лікарні, ледве рухаючись, хворий дідусь, низького зросту, згорблений, худий, з оброслою волоссям головою і довгою, нижче грудей білою бородою, з вмерзлими у неї шматками обледенілого снігу. Одежа на ньому була рвана і дуже брудна, а діряві черевики обмотані ганчір’ям та перев’язані мотуззям. Дідуся ледь живого привели посильні-санітари…», - так описав своє тюремне знайомство з владикою Іваном у воркутинських катівнях уродженець села Живачів і його учень Михайло Шевчук. А колишній політв’язень із села Цуцилова Надвірнянського району Дмитро Мельник 1999 року писав: «Вийшовши із-за ґрат, преосвященний Кир Іван Слезюк не зламався ні духовно, ані морально, і далі мужньо відправляв підпільні богослужіння, сповнював чисельні духовні потреби, давав науки про правдиву Христову Церкву, рятував душі на сповідях…»
Українські святі – наші покровителі і заступники перед Богом. Серед них – і блаженний священномученик єпископ Іван Слезюк. А книжка о.Тадеша Сєвка в українському перекладі, видана Фундацією «Свята Унія» імені Блаж. Свмч. Григорія Хомишина, то лише дещиця данини української пам’яті нескореному пастиреві нескореної Церкви.
Ігор ЛАЗОРИШИН

Переглядів: 275 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024