П`ятниця, 19.04.2024, 11:15:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Січень » 30 » Пам’ятник митрополиту Шептицькому стане окрасою Франківська
21:59:13
Пам’ятник митрополиту Шептицькому стане окрасою Франківська
В Івано-Франківську завершився конкурс проектів пам'ятника митрополиту Андрею Шептицькому. Проект-переможець франківського скульптора Степана Федорина вразив журі не лише артистичністю, але й цікавою концепцією. Фахівці відзначили, що пам'ятників такого високого мистецького рівня у місті останніми роками не будували. Митрополит в оточенні двох дітей зображений у простому священичому вбранні і без митрополичої митри.
При спогляданні міні-копії пам'ятника одразу привертає увагу неприродна видовженість постатей митрополита та дітей. Така видовженість притаманна українській іконі ХХ століття, - пояснює Володимир Гайдар, головний архітектор Івано-Франківська, який брав участь у роботі конкурсного журі: "У проекті задана стилістика школи художника Олекси Новаківського. Певне зміщення пропорцій показує духовну витонченість. Гармонійне спотворення пропорцій допомагає задати певний стиль. Якщо домагатися фотографічного зображення, можна втратити духовне. Скульптура має змушувати людей зупинитись, задуматись. Щоб люди не просто бачили її здалеку, казали "А, це Шептицький" і йшли далі".
Проект Степана Федорина визнали переможцем серед семи ескізних пропозицій. Конкурс відбувся у два етапи. Спершу сім міні-скульптур впродовж двох тижнів виставили на огляд та оцінку громади у приміщенні Музею мистецтв Прикарпаття. Думки громадськості щодо найкращого проекту розділилися. Проекти Степана Федорина разом із проектом художника-скульптора Данила Книшука були на другому місці за симпатіями (42 голоси). Варто зауважити, що франківчани віддали найбільше голосів проекту художника-скульптора Юрія Хом'яка (104 відгуки).
Серед семи пропозицій журі відібрало три. Проект Юрія Хом'яка в цю трійку не ввійшов, але журі вирішило врахувати думку громадськості і повернуло його на голосування, зарахувавши один голос - від громади. Проект Ю.Хом'яка спершу також відзначило духовенство. "В цій роботі Андрей Шептицький є найбільш впізнаваним та зрозумілим, оскільки відображений як духовна постать", - зауважив отець О.Каськів, член журі. Однак під час таємного голосування журі цей проект так і залишився з одним-єдиним голосом від громади. За проект Степана Федорина у другому етапі конкурсу проголосувало 9 із 12 членів журі, до складу якого увійшли архітектори, митці, духовенство та краєзнавці.
Пам'ятник має бути вилитий з бронзи. По периметру невисокого гранітного постаменту розміщений текст - це слова Андрея Шептицького: "Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою, невтомною працею любіть Україну!" Степан Федорин пояснює, що обрав це гасло невипадково: "Андрей Шептицький високо цінував професіоналізм у кожній справі і наголошував на тому, що кожен має бути передовсім добрим фахівцем. Сьогодні це повчання є дуже актуальним для українців".
До стилістики Олекси Новаківського скульптор вдався тому, що митрополит опікувався художником та його школою, вони були добрими приятелями. Степан Федорин зауважує, що творчо опрацював стиль Новаківського, змінивши пластику і додавши до неї свого характеру. Чому Андрей Шептицький у скромному одязі і без митрополичих відзнак? "Я хотів показати його більше як громадського діяча. Андрей Шетицький всеціло віддавався розвиткові науки і збереженню культурної спадщини, багато уваги приділяв розвитку освіти. Мені імпонує те, що митрополит виховував молодь у християнському дусі і на основі християнських цінностей.
Справою його життя було допомогти народу зберегти власну ідентичність через свідоме виховання молоді. Він стає опікуном для дітей, а своїм життям - прикладом для молоді. Діти, зображені у проекті, символізують майбутнє України. Один з хлопчиків тримає в руках книгу. Праця Шетпицького "Як збудувати рідну хату" вчить любити Україну не потоком голих слів, а тяжкою працею", - пояснює митець.
2014-ий рік УГКЦ оголосила роком Андрея Шептицького в Україні, тож пам'ятник митрополиту в Івано-Франківську планують встановити до кінця року. Орієнтовна вартість пам'ятника - 400 тисяч гривень. "Минулого року ми заклали на встановлення пам'ятника 100 тисяч гривень, але ці кошти не було освоєно, - коментує Микола Вітенко, секретар міської ради. В бюджеті на 2014 рік передбачаємо закласти щонайменше 200 тисяч гривень, а решту суми плануємо зібрати з допомогою меценатів та громади". Пам'ятник митрополиту Шептицькому в Івано-Франківську має шанс стати першим в Україні. У Львові також планують встановити монумент Андрею Шептицькому. З проектом вже визначилися, але на площі Святого Юра, де заплановане встановлення пам'ятника, зараз проводиться реконструкція.
Наталка ГОЛОМІДОВА

Переглядів: 566 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024