П`ятниця, 26.04.2024, 19:38:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2014 » Березень » 4 » Патріарх гуцульського книговидання
22:14:24
Патріарх гуцульського книговидання
Світлої пам’яті невтомний дослідник Гуцульщини, письменник, публіцист ігор Пелипейко зібрав й опублікував у різних виданнях чимало фактажу про виникнення книговидання у Косові.
Коротко повернуся до сторінок історії. Свого часу Ярослав Семіон мав друкарню в Косові на тодішній вулиці Пілсудського, 39 (тепер вул. Незалежності, 100). У час німецької окупації його арештували і розстріляли в місті Коломиї за те, що зберігав друкарський шрифт. А разом з цим було ліквідовано приватне видавництво «Запорожець».
Нову сторінку в книговиданні на Косівщині в 1995 році вписав колишній завідувач відділу освіти заслужений учитель України, громадський діяч, дослідник нашої літератури Василь Курищук. Саме він при газеті «Освітянський вісник» створив видавництво «Писаний Камінь», яке діяло на громадських засадах. Тоді воно не мало ні приміщення, ні майна. А книжки різних авторів виходили в світ у Коломиї, Снятині, а відтак на малому приватному підприємстві «Евріка», власником якого є справжній патріот, ентузіаст книгодрукування, меценат Михайло Павлюк.
Сьогодні видавництво «Писаний Камінь» здійснює програму перевидання букіністичних книг. Скажімо, в останні роки видрукувано празький «Кобзар» Тараса Шевченка 1941 року, який побачив світ в українському видавництві «Пробоєм» (редакція, статті й пояснення професора доктора Леоніда Білецького). Тут випущено «Малий Кобзар» Т. Шевченка для дітей, що вперше був виданий у м. Львові 1923 року накладом видавництва «Світ дитини».
Саме звідси до українського читача прийшли такі книги, як «Національна свідомість» і «Гуцульський світ» Михайла Ломацького, «Буквар» Михайла Стельмаховича та Ольги Слоньовської, вперше в Україні видано повість Марії Остромири «Над бистрим Черемошем», «Гуцули і Гуцульщина» Гната Хоткевича, навчальний посібник «історія Гуцульщини» доктора історичних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України Володимира Грабовецького, «Кедрове Божелісся» відомої української письменниці Марії Влад, «Старовіцькі повісторькє» небуденного таланту Параски Плитки-Горицвіт і багатьох інших обдарованих авторів.
Газета «Галичина» 29 травня 2010 року в публікації «700 книг від «Писаного Каменя» писала: «Ситуація з книгодрукуванням змінилася тоді, як підприємливий кутчанин Михайло Павлюк створив МП «Евріка», а буквально кілька років тому йому вдалося освоїти перший поверх колишньої райдрукарні в центрі Косова...»
Щороку до Дня знань «Писаний Камінь» дарує першокласникам шкіл району «Малий Кобзар», виданий за власні кошти.
Власне, ні для кого не секрет, що книговидавнича справа на Косівщині тримається на ентузіазмі самого Михайла Павлюка та його однодумців. Його виснажлива праця на ниві розвою української літератури, утвердження рідної мови, примноження гуцульських традицій, мистецьких здобутків заслуговує якнайвищої оцінки.
Тепер, коли кожен день наближає нас до 200-ліття від дня народження нашого генія Тараса Шевченка, це видавництво планує видрукувати раритетні збірки його творів.

P. S. Гадаю, що видавцям нашої області варто об’єднатися в окрему асоціацію, скажімо, при громадському об’єднанні «Ділові люди Прикарпаття». І тоді легше буде спільними зусиллями напрацьовувати план дій, виходити з конкретними пропозиціями до обласної ради, облдержадміністрації, Держкомпідприємництва й Українського союзу промисловців і підприємців щодо дієвої підтримки видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження. Адже в незалежній Україні досі нема програми розвитку цих галузей, ні на місцевому, ні на державному рівні врочисто не відзначають професійне свято, що припадає на останню суботу травня. Даремно щось казати про виробництво сучасного поліграфічного устаткування, матеріалів і комплектуючих, газетного, крейдованого й офсетного паперу, їх здешевлення за рахунок перероблення наявних місцевих сировинних ресурсів. Усі ці питання мали б бути в порядку денному сесій рад усіх рівнів поряд із бюджетом.
Петро ГАВУКА. Ветеран праці, член НСЖУ із 1976 року

Переглядів: 454 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024