П`ятниця, 29.03.2024, 00:47:38

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Березень » 28 » «Передвеликодень» у Галичі
16:37:53
«Передвеликодень» у Галичі

28 березня 2011 р. у картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрито виставку всесвітньовідомих вишиваних ікон о. Дмитра Блажейовського – «Передвеликодень». На виставці представлено два десятки чудових образів, зокрема, - «Зарваницька Богоматір», «Крехівська Богоматір», «Ангел Хоронитель», «Свята Анна і Пресвята Богородиця», «Богородиця в Хресті», «Гошівська Богородиця», «Свята Великомучениця Варвара», «Теребовлянсько-Львівська Богородиця», «Святий Теодор Стратилат», «Княгиня Ольга», «Князь Володимир», «Євангеліст Іван», «Вишгородська Богоматір», «Богородиця Неустанної Помочі» та ін.

Відкрив виставку молитвою декан Галицький о. Василь Завірач. Перед присутніми виступили заступник генерального директора Заповідника з наукової роботи Семен Побуцький, мистецтвознавець Христина Береговська, опікун автора вишивок о. Ігор Ковальчук та ін. У виступах прозвучала радість, що виставку відкрито в Галичі у часі Передвеликоднього посту – тоді, коли віруючі з більшим натхненням згадують про справи духовні.

Своїми думками про відкриття виставки та про представлені роботи поділилася мистецтвознавець Христина Береговська. Зокрема, вона сказала: «Про самого о. Дмитра Блажейовського можна говорити цілими днями. Його твори фіксують знаменні події. Він є людиною – легендою. Хоча зараз йому виповнюється 101 – рік, він має велику духовну силу та молодечий ентузіазм. В його особі поєдналися будівничий храмів, науковець, творець вишивок. Його натхненна робота в діаспорі має велике значення для українців за океаном. І тепер, коли йому 101 – рік, він пише чергове дослідження. Тільки нещодавно він пожартував: «Нічого не хочеться робити, видно старію...». 

Про життєвий шлях автора робіт, що представлені у картинній галереї, поділився його опікун, директор галереї у Львові о. Ігор Ковальчук. Він розповів багато цікавих деталей з життя отця – доктора. За його словами, отець є досі активним, хоча народився у гірському лемківському селі Вислоці Горішньому в 1910 р. З відзнакою він закінчив гімназію у Перемишлі. Студіював у Празі. У 1933 році вирушив до Риму, залишився там до 1945 р. Вступив до університету імені папи Урбана. Опанував спеціальні богословські предмети, а також прикладні - класичні й сучасні мови, релігійні та світські філософські системи, писання святих отців, духовну музику, сакральне образотворче мистецтво, історію. За дев'ять років він здобув нижчі наукові ступені бакалавра й магістра наук та учений ступінь доктора богослов'я. Під час навчання Д.Блажейовський з 1933 року був священиком у парафії. Згодом вступає до університету імені папи Григорія, в якому спеціалізується з історії церкви і захищає другу докторську дисертацію. В обох цих галузях виявив себе фахівцем високого класу - як теолог та історик. Обставини повоєнного життя змусили відкласти наукову роботу і в 1946 р. емігрувати до США, і там 27 років служити парафіяльним священиком. Отець Блажейовський разом із парафіянами зводив нові храми і прагнув зробити інтер'єр церкви українським. У 1973 р. він повертається до Європи, щоб відновити дослідницьку роботу в галузі богослов'я. Працює у бібліотеці та архівах Ватикану. Знайомиться з матеріалами про Україну, в яких згадується про церковне, суспільне, культурне, політичне життя. Протягом 70-80-х років виходить ціла низка його наукових праць. Склавши трохи грошей, купив у Львові приміщення для музею біля Оперного театру. Впродовж життя видав 13 наукових книжок, 15 збірок на вишивання, 3 альбоми власних вишивок, 9 праць щодо виховання, 4 чужі праці. Є кавалером ордену „За заслуги”.

Виставка творів о. Дмитра Блажейовського експонуватиметься у картинній галереї Національного Заповідника «Давній Галич» (м. Галич, вул. І.Франка, 1) до Великодня. Запрошуємо відвідати і переглянути виставку, отримати неповторний настрій від споглядання відомих осіб релігійної історії та барв чудового мистецтва – вишивання!

А.Чемеринський

Переглядів: 733 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024