Субота, 27.04.2024, 01:43:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Травень » 29 » Перепоховання останків пароха
23:20:59
Перепоховання останків пароха

30 квітня 2014 р. у с. Довга-Калуська під час проведення благоустрою церковного подвір’я храму св. Василія Великого заднє колесо вантажної автомашини провалилося в яму. При огляді з’ясувалося, що це мурована з цегли закрита гробниця.
Після очищення завалу від глини й цегли виявлено залишки поховання, останки трубчастих кісток і черепа, дерев’яні залишки труни, чотири цеглини, на яких вона була встановлена під час поховання. Вхід викладений цегляною вкладкою, а сама гробниця знаходилася під невеликим шаром землі. Це засвідчує, що в гробниці, найімовірніше, було поховано священика.
Із шематизмів всечесного клиру Львівської митрополичої греко-католицької архидієцезії, а також документів Центрального Державного історичного архіву у Львові за 1832-1939 рр. маємо достатню інформацію про священиків нашої парохії, які проживали в резиденції при церкві св. Василія Великого і поховані на цвинтарі і церковному подвір’ї. Це Симеон Стефанович, Іоан Каратницький, Михаїл Олексій. Про місце поховання отця Василя Головацького достовірних відомостей немає.
о. Симеон Стефанович народився у 1812 р. Висвячений після закінчення Богословія у 1838 р. Душпастирську діяльність проводив у селах Озеряни, Шешори, Довге Коломийського, Косівського і Калуського деканатів. У 1872 р. направлений на парохію села Довге, проживав в церковній резиденції. 18 років був парохом нашої церкви. Помер о. Симеон Стефанович 23 квітня 1890 р. Похований на старому цвинтарі.
о. Іоан Каратницький народився 16 липня 1843 р. в селі Кутиська. У 1862 р. склав іспит зрілості в Чернівцях. У 1866 р. закінчив Богословіє у Львові і висвячений у 1867 р. Одружений з донькою о. Сильвестра Вітошинського з Краснопілля. Мав трьох дітей: сина і дві доньки. Душпастирську діяльність проводив у селах Сопотів, Кальне, Красне, Краснопілля, Ясенів, Солуки, Довге Коломийського, Косівського і Калуського деканатів. У 1892 р. направлений на парохію с.Довге. Проживав у церковній резиденції. 11 років був парохом нашої церкви. Помер о. Іоан Каратницький 6 травня 1903 р. Похований на церковному подвір’ї.
о. Михаїл Олексій народився 9 вересня 1844 р. Закінчив Богословіє у Львові, де був висвячений у 1874 р. Душпастирську діяльність проводив у селах Микуличин, Обертин, Виноградів, Мечищів, Грабівка, Довге Тисменицького, Надвірнянського, Бережанського і Калуського деканатів. Направлений на парохію с. Довге 1911 р. На його плечі лягла організація перевезення з Калуша церкви св. Архистратига Михаїла і відбудови її в нашому селі в первозданному вигляді. Її освячення відбулося 28 серпня 1916 р. Проживав о. Михаїл Олексій в церковній резиденції. 19 років був парохом нашої церкви. Помер 5 жовтня 1930 р. і похований поряд з могилою о. Іоана Каратницького.
Могили всіх трьох священиків збереглися до наших днів і потребують відновлення.
о. Василь Головацький народився 22 серпня 1815 р. Закінчив Богословіє у Львові і висвячений у 1838 р. Душпастирську діяльність проводив у селах Олеськів, Мостище, Радча, Крехівці, Іваниківка, Довге Коломийського, Богородчанського, Станіславського і Калуського деканатів. У 1850 р. направлений на парохію села Довге, проживав у церковній резиденції. 20 років був парохом нашої церкви. Помер 28 серпня 1870 р.
Отож є достатньо даних про роки життя і душпастирської діяльності священиків, похованих у нашому селі. Як уже зазначалося вище, невідомим залишається місце поховання отця Василя Головацького.
На думку фахівців з розкопок і вивчення поховань, останки кісток і черепа могли належати людині, похованій у гробниці 130-160 років тому.
Історичні дослідження доводять, що збудована втретє в 1869 р. церква св. Василія Великого через 42 роки (в 1911 р.) була знищена пожежею. Можливо, саме тоді згорів надмогильний хрест, адже в ті часи хрести виготовляли з дерева. Це наштовхує на думку, що саме в цій гробниці 144 роки тому міг бути похований священик о. Василь Головацький.
11 травня 2014 року знайдені останки були перепоховані поряд зі священиками о. Михаїлом Олексієм і о. Іоаном Каратницьким на церковному подвір’ї. Обряд здійснив настоятель храму св. Василія Великого о. Петро Тимцюрак разом із парафіяльною громадою села. Тепер останки о. Василя Головацького спочиватимуть з миром, а на могилі стоятимуть квіти й горітиме свічка пам’яті.

Василь ПАРЦЕЙ.
с. Довга-Калуська Калуського деканату


Переглядів: 658 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024