П`ятниця, 19.04.2024, 14:25:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2022 » Серпень » 18 » Перший звуковий фільм в Коломиї. Цікавинки з минулого
17:32:57
Перший звуковий фільм в Коломиї. Цікавинки з минулого

«Почекайте, почекайте, ви ще нічого не чули!» – такою була історична й символічна фраза героя першого звукового фільму «Співак джазу», прем’єра якого пройшла в США 6 жовтня 1927 року з шаленим успіхом. Й справді, від того часу любителі кіно всього світу отримали можливість не лише бачити, а й чути все більше й більше захоплюючих історій з екранів – звукове кіно переможною ходою рушило від міста до міста, від країни до країни, від покоління до покоління.

Коломиї дісталася ця сенсація 1 вересня 1931 року. Але це вже був не «Співак джазу», а знятий 1929 р. комедійний мюзикл «Парад кохання». Містяни з великою цікавістю численно заповнили залу кінотеатру «Марс» (тепер – «Джерело»), оснащеного перед тим спеціальною апаратурою.

Коломийський часопис «Tygodnik Pokucki Zjednoczenie» за 6 вересня 1931 року підкреслював, що все обладнання було польського виробництва, зокрема познанської фірми «Радіоелектор», але за якістю рівнялося закордонному. Тож всі глядачі були вражені досконалістю звучання музики та діалогів фільму та вдячні керівництву кінотеатру за можливість і в Коломиї насолоджуватися новим дсягненням кінематографу. Успіх коломийської прем’єри забезпечила не лише техніка, а й персонал, який навіть мусив зробити декілька репетицій, поки опанував апаратуру й вивчив нове для Коломиї ремесло. Як завжди, знайшлися й дуже недовірливі особи, які вважали, що не існує ніякого кінотехнічного прориву, а просто за екраном приховано грамофони. Але й ці особи незабаром поспішали на новинки звукового кіно, що користувалися рекордним світовим успіхом, які демонстрував у тому сезоні кінотеатр «Марс»: «Марокко», «Монте Карло», «Король жебраків» тощо.

Кочержук Мирослава,

наукова співробітниця

Музею історії міста Коломиї


Переглядів: 140 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024