П`ятниця, 03.05.2024, 05:50:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
 
Архів новин
Головна » 2011 » Лютий » 17 » Питання охорони культурної спадщини та музейної справи розглянуто на колегії управління культури ОДА
12:42:38
Питання охорони культурної спадщини та музейної справи розглянуто на колегії управління культури ОДА

17 лютого 2011 р. відбулося засідання підсумкової колегії управління культури облдержадміністрації. Порядок денний передбачав розгляд наступних питань: І. Про підсумки діяльності установ і закладів культури області за 2010 рік; ІІ. Про план роботи колегії управління культури облдержадміністрації на 2011 рік.

Питання охорони культурної спадщини та музейної справи у своїх виступах заторкнули начальник управління культури облдержадміністрації В.Федорак, начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної справи А.Давидюк, директор краєзнавчого музею Я.Штиркало. Нижче подано основні тези виступів.

"У сфері охорони культурної спадщини та музейної роботи протягом 2010 р. укладено 49 охоронних договорів щодо збереження пам’яток культурної спадщини та надано 301 документ дозвільного характеру.

Станом на 01.01.2011 р. в області функціонує 20 музеїв, що є юридичними особами; 19 – фінансуються з обласного, районних, міських та селищних бюджетів, до їхнього складу входить 14 філіалів. 1 музей – приватний. В статусі громадських працює – 171 музей.

На рахунку здобутків наукових співробітників музеїв області – проведення Міжнародних та Всеукраїнських наукових конференцій, відкриття нових експозицій, дослідження нових тем, організація науково-пошукових експозицій, влаштування виставок, велика кількість проведених науково-просвітницьких заходів (біля 300) та поповнення фондового матеріалу 3300 предметами. Цікавими є дослідження Печеніжинської археологічної експедиції, що дають можливісь дізнатися багато нового про культурний шар городища ХУП століття на території Коломийського району. Важливою подією у культурно-мистецькому житті краю стало продовження роботи над благодійним проектом "Врятуймо скарби разом!”.

Упродовж 2010 року проводилася робота з питань підготовки спільної транскордонної номінації "Дерев’яні церкви українських і польських Карпат” до внесення в Список світової культурної спадщини ЮНЕСКО. До переліку номінантів включено церкву Різдва Пресвятої Богородиці в с. Нижній Вербіж Коломийського району та церкву Святого Духа в м. Рогатині.

Відзначається робота Коломийського національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й.Кобринського, фінансовий дохід якого становить 450630, 33 грн.; музей відвідало 162448 осіб, з них учнів та студентів 97808; екскурсіями охоплено 106259 осіб; до музею надійшло протягом року 274 предмети основного фонду. Від початку року запрацював музейний сайт. Підготовано та проведено 12 засідань науково-методичної ради музею, редаговано і змакетовано 8 музейних буклетів. Налагоджено стосунки з установами поза межами музею, де виставляли коломийські матеріали. З 8 виставок дві відбулися за межами України у м. Ліндлар (Німеччина) та Парижі. Заслуговує уваги робота таких громадських музеїв області: Народний літературний музей Івана Франка у с. Лолин Долинського р-ну, Народний історико-краєзнавчий музей с.Добротів Надвірнянського району, Народний історико-краєзнавчий музей с. Бортники Тлумацького р-ну.

9 квітня 2010 р. в приміщенні Івано-Франківського обласного відділення Національної спілки художників України відбулося урочисте вручення Дипломів і Почесних знаків лауреатам премії імені Ярослава Лукавецького в галузі архітектури, дизайну та народного мистецтва.

20 травня 2010 р. відбулися урочистості з нагоди 50-річчя літературно-меморіального музею Івана Франка у с.Криворівня Верховинського району. В рамках святкування відбулися: науково – практична конференція "Літературно-меморіальний музей Івана Франка, як осередок культурно-мистецького життя Гуцульщини”, відкриття виставок "Образи Параски Плитки – Горицвіт” та робіт родини Голови Гуцульського товариства у Великій Британії Василя Потяка (уродженця с. Криворівня).

3-7 вересня 2010 року відповідно до календарного плану Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв в ІФОХМ відбувся семінар-навчання "Менеджмент і маркетинг музейної роботи”.

13-17 вересня 2010 року делегація музейників Івано-Франківщини взяла участь у І Всеукраїнському з’їзді музеїв у м. Черкаси.

15 жовтня 2010 р. в Історико-меморіальному музеї Олекси Довбуша відбулася урочиста академія, присвячена постаті легендарного героя Карпат Олекси Довбуша. Також, проведено наукову конференцію "Карпатське опришківство і Олекса Довбуш в європейському контексті національно-визвольних рухів ХІV-ХVІІІ ст.”.

Розпорядженням голови облдержадміністрації та голови обласної ради у 2010 році засновано обласну премію ім. Володимира Полєка у галузі краєзнавства, яка вручалася 15 грудня 2010 року на урочистому пленумі Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

Доходи музеїв за минулий рік складають 768,0 тисяч гривень. Наукові співробітники оприлюднили 194 публікації, що висвітлюють дослідницьку та культурно-освітню діяльність. У музеях області та поза ними влаштовано біля 400 виставок, проведено для відвідувачів більше 12 тисяч екскурсій, а кількість відвідувачів за 2010 рік складає 568 тисяч.

Науково-редакційний відділ "Звід пам’яток історії та культури. Івано-Франківська область” за звітний період підготував до друку дві масштабні роботи – "Звід пам’яток історії та культури України. Івано-Франківськ і села міської ради: пам’ ятки археології, історії та мистецтва” (459 стор., 311 ілюстрацій) та книгу "Повінь 23 – 27 липня 2008 року на Прикарпатті”. Триває робота над книгами культурної спадщини інших районів та міст області”.

                                                                                                   А.Чемеринський


Переглядів: 798 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024