П`ятниця, 26.04.2024, 06:41:47

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Жовтень » 31 » Поважні слухачки Університету третього віку побували в замках XII-XIII століття
22:58:22
Поважні слухачки Університету третього віку побували в замках XII-XIII століття

Нещодавно калуські слухачі Університету третього віку здійснили екскурсію на Львівщину, де збереглися ще з XII-XIII cтоліть давні оборонні замки.

Поїздка відбулася за сприяння Калуської міської ради та територіального центру соціального обслуговування, інформують "Вікна".

Екскурсія розпочалася з Свято-Успенської Лаври Унівського монастиря, неподалік якого знаходиться цілюще джерело, яке захищає Чудотворна ікона Богородиці Одигитрії. Цікаві історії поважні калушани дізналися й про монастирі Зарваниці, Почаєва, Маняви, Гошева, які розташовані в місцях «сили» та надзвичайної енергетики.

Однією із екскурсійних зупинок були Золочівський і Олеський замки, які відреставровані завдяки зусиллям відомого музейного діяча, мистецтвознавця Бориса Возницького. Збереглася легенда, що Золочівський замок будували полонені турки і татари, яких з часом вихрестили і яким дозволили оселитися на пагорбах Вороняцького кряжу. Замок став неприступною фортецею на шляху ворога. Його бастіони, бійниці, кам’яні мури товщиною більше 1, 5 метра і земляний насип зі середини (12 м), криті галереї для ручної стрільби робили цю фортецю непробивною навіть для гарматних ядер.

В Олеському замку вражають конструкції, убранство покоїв та їх функціональність. Кожен з них обігрівавався цікавою системою печей, камінів. Кожна палата мала свою назву: «Портретна», «Європейська», «Дзеркальна», «Віденська». Внаслідок землетрусу, який відбувся у 1838 році, у стінах замку з’явилися великі тріщини. Одну із них залишили на пам’ять про цю стихію. У 1951 році через несправність громовідводу замок загорівся від удару блискавки. Згорів дах, перекриття, обсипалася ліпнина, настінний живопис. Майже до 1965 року велися відновлювальні роботи. У грудні 1975 відбулося урочисте відкриття музейної експозиції «Олеський замок» відділу Львівської картинної галереї, директор якої Борис Вожицький провів тут першу екскурсію.

Ще однією пам’яткою архітектури XVII-XVIII cт, які відвідали слухачі Університету третього віку, став Китайський палац. У 2007 році в ньому відкрито Музей східних культур — один з трьох музеїв такого спрямування в Європі. У залах поважні калушани побачили 250 творів живопису, археології, експонати з Єгипту, Шумеру, Китаю, Японії, Індонезії, Турції, Персії.


Переглядів: 254 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024