П`ятниця, 26.04.2024, 13:33:21

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Січень » 17 » Прем’єра — через 89 років
15:29:42
Прем’єра — через 89 років
В Івано-Франківському міському центрі патріотичного виховання ім. С. Бандери відбулася зустріч з нагоди 130-ї річниці від дня народження «князя УСС» Миколи Угрина-Безгрішного та презентація вистави «Софія Галечко».
Видану ще 1924 року п’єсу «Софія Галечко» конфіскувала польська влада, забороняли її нацисти й радянська влада. Якось авторові цих рядків у Львові подарували копію унікального перевидання драми 1941 р. Театральний гурток «МіФіЯ», що працює на базі ЦПВ ім. С. Бандери під керівництвом Оксани Лабачук, вперше за багато десятиліть поставив на сцені цей непересічний драматургічний твір. Працівники закладу і студенти ПНУ ім. В. Стефаника з успіхом виконали ролі Софії Галечко (О. Сидорак), її батька (керівник гуртка декоративно-прикладного мистецтва Ю. Дегтярьов), нареченого (В. Семон), тітки (О. Лабачук), стрільців (М. Шевчук, А. Микитин, О. Семанів).
Перед присутніми виступив гість з Рогатина Олег Бойкевич — художник, член Національної спілки краєзнавців України, автор брошури про меморіальний музей-садибу М. Угрина-Безгрішного.
Відомий письменник, видавець, редактор, фотограф, професор Рогатинської гімназії, голова «Пресової квартири УСС», в’язень польських і румунських тюрем, сотник Микола Угрин-Безгрішний народився 18 грудня 1883 року в селі Куп’ятичі біля Перемишля. Вчився в гімназіях Перемишля, Сянока і Тернополя, на філософському факультеті у Львові, звідки разом з іншими українцями на знак протесту після вбивства А. Коцка перейшов до Чернівецького університету. 1903-го видав свою першу книжку. У 1914 році він повів своїх вихованців у Легіон УСС, керував освітою в Косівському повіті за часів ЗУНР, у міжвоєнний період очолював УВО-ОУН на Рогатинщині, місцеву філію «Просвіти»ѕ З приходом «перших совітів» став директором вечірньої школи, а 1943 року знову повів гімназистів на боротьбу за Україну. В 60 років професор М. Угрин пройшов увесь бойовий шлях дивізії СС «Галичина» (1-ї дивізії УНА). Опинившись у Баварії, продовжував викладацьку і видавничу діяльність, 1954 р. зредагував новітній номер «Вісника «Пресової квартири УСС», за кілька років до смерті написав твір «Мій життєпис». Помер М. Угрин-Безгрішний на 77-му році у м. Ной-Ульм в Баварії 18 січня 1960 р. 
Земляки й вихованці письменника досі згадують його як чесну, світлу, порядну людину. Його багатющий спадок потребує глибокого вивчення в Україні.
Мирослав НАГІРНИЙ

Переглядів: 534 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024