П`ятниця, 26.04.2024, 19:06:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Січень » 15 » Презентація нового видання у давній столиці
09:40:40
Презентація нового видання у давній столиці

У Національному заповіднику «Давній Галич» відбулася знаменна подія – презентація книги молодого івано-франківського автора, кандидата історичних наук Мирослава Волощука «Русь» в Угорському королівстві (ХІ – друга половина ХІУ століття)». Місцем презентації Галич був обраний невипадково. Адже для автора, який пише про Галич, – це, насамперед, столиця і, що важливо, в процесі середньовічної історії Галич не перебував в орбіті Заходу чи Сходу. Це був центр, навколо якого розгорталося активне політичне життя Європи..
Саме це місто п’ятнадцять років тому дало поштовх молодому досліднику і відкрило шлях у науку. Тема, над якою працює автор, також стосується Галича – це галицько-угорські зв’язки, майнові стосунки, міграції. Для написання своєї книги М. Волощуку довелося заглибитися в архіви різних країн Європи. Саме тривалі пошуки, аналіз і опрацювання віднайдених матеріалів призвели до народження і виходу у світ цієї титанічної праці.
Безперечно, заслугою молодого автора є те, що йому вдалося залучити велику кількість джерел, які для багатьох українських вчених були невідомими. Адже, як зазначив у передмові доктор історичних наук Леонтій Войнович, «це унікальне дослідження, повністю побудоване на матеріалах, які інші дослідники не використовували». Книга є спеціалізованим виданням і буде використовуватися у наукових колах. Однак і пересічні галичани можуть відкрити для себе багато цікавого, адже галицько-угорські стосунки торкалися не тільки стану бояр, вони мали і ширше відображення. Ще й досі у галицькому говорі зустрічається чимало угорських слів, а по галицьких селах проживає чимало нащадків літописних угрів. До речі, це пласт у науці, який також ще є непізнаним і чекає своїх дослідників.
На презентації книги добрі слова про автора сказали доктор історичних наук, завідувач кафедри всесвітньої історії Олег Жерноклєєв, молодий історик, випускник аспірантури цієї ж кафедри Андрій Стасюк, директор видавництва Лілея –НВ (м. Івано-Франківськ) Василь Іваночко. Від Національного заповідника із виходом такого змістовного видання автора привітав заступник генерального директора з наукової роботи Семен Побуцький, завідувач науково-освітнього відділу установи Ярослав Поташник та завуч Галицької ЗОШ І-ІІІ ступенів, однокурсниця автора презентованої книги Любов Побуцька. 
Направду, перечитавши окремі розділи книги, можу зазначити, що праця М. Волощука розкриває цікаві сторінки галицько-угорських взаємин і дає змогу переглянути цілий ряд аспектів історії Галичини і Угорщини. Цікаво мені, зокрема, було простежити долі окремих представників галицької знаті, які після завершення «політичної кар’єри» у нас опинились в Угорщині. Простежується у виданні і доля їх нащадків на основі угорських архівів, зокрема й невеликих провінційних. Для нас це просто справжнє відкриття.

Іван ДРАБЧУК


Переглядів: 484 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024