П`ятниця, 29.03.2024, 11:41:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Серпень » 30 » Прикарпаття вже має свій шевченківський музей
11:28:32
Прикарпаття вже має свій шевченківський музей

Кобзар давно прийшов у наш край — і не лише невмирущою поетичною книгою під такою назвою та численними пам’ятниками. Тепер — ще й змістовною і розмаїтою експозицією Музею народної шани Тараса Шевченка, відкритого в обласному Народному домі «Просвіта» у переддень 23-ї річниці незалежності України. На урочистість зібралися просвітяни, письменники, митці з Івано-Франківська і всієї області.
Начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак, який входив до робочої групи зі створення музею, образно порівняв: «Для його народження нам потрібно було стільки ж часу, як мати виношує в своєму лоні дитину, — близько дев’яти місяців». Протягом цього часу відремонтували одне з найбільших приміщень просвітянського дому, сформували й художньо оформили експозицію, яка знайомить з історією поширення Шевченкових творів у Галичині й духовного «самоозброєння» ними українства і, звичайно, містить матеріали про вшанування пам’яті Кобзаря на Прикарпатті. 
Щедро засіяне в українській душі слово Кобзаря так само й нині живить нас духом борні із сатанинськими силами, для котрих наша незалежність — як кістка в горлі. і на відкритті музею витала тривога за долю Вітчизни, яку Шевченко з такою великою синівською любов’ю оспівав і заповів нам усім: 
Свою Україну любіть. 
Любіть її... Во время люте,
В остатню тяжкую минуту
За неї Господа моліть.
Голову облдержадміністрації Андрія Троценка зображена на одній із картин шевченківська хата мимоволі спонукала згадати приказку «Моя хата скраю», причому не в тому трактуванні, що нав’язували українцям за радянщини. Як йому оповідав рідний дід на Дніпропетровщині, тодішня тоталітарна влада перекрутила зміст цієї приказки задля приниження українців. Насправді ж у давнину за рішенням і довірою громади будували хату на краю села саме авторитетні родини зі здоровими міцними хлопцями, здатними прийняти на себе перший удар при нападі татар на село. «От і ця шевченківська хата нині стоїть в обороні України від новітньої навали ворога — російського агресора», — сказав чільник виконавчої влади краю. 
Перший заступник голови обласної ради Олександр Левицький назвав новий музей «епіцентром шани, поваги, вдячності Кобзареві за його жертовне життя і безсмертну поезію». Творили цей музей прикарпатці за покликанням — від чистого серця.  
— Сюди, — сказав О. Левицький, — мають приїздити люди з усієї області, а найперше — школярі зі своїми наставниками. Аби переконатися, що за все те, що Шевченко оспівував, чому присвятив себе, нині проливають свою кров українські вояки. В цьому музеї мають виявлятися не декларована, а справжня любов до України, яку уособлював геніальний поет, жертовність задля кращої долі Батьківщини... 
За словами голови обласного об’єднання «Просвіти», депутата обласної ради Степана Волковецького, багато хто, та й він сам спочатку, мали сумнів щодо того, чи доцільно створювати шевченківський музей на Прикарпатті, де Кобзар, як відомо, ніколи не був:
— Але, мабуть, спрацював основний аргумент: у новітній історії нашого краю за останні півтора століття всі події громадсько-політичного і духовного життя відбувалися з ім’ям, словами, ідеями Тараса, якими місцеві громади прагнули керуватися в різних напрямах своєї діяльності. Й актуальність утілення їх у життя нині ще більше зросте завдяки цьому унікальному музею. Широкий фронт ремонтних робіт, які тут було здійснено, і саме створення експозиції вимагали чималих коштів, отож без фінансування облрадою та ОДА нічого не було б. Утім, лише бюджетних асигнувань явно не вистачило б — і тут підставила своє плече ціла низка спонсорів. 
Голова  Коломийського міськрайонного об’єднання «Просвіти» Василь Глаголюк, який днями побував у столиці, передав усім присутнім на презентації музею вітання від голови ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка Павла Мовчана, а ще привіз дарунок музеєві від заступника голови цього об’єднання, письменника, Шевченківського лауреата Михайла Андрусяка — бібліотечку його книг.   
За вагомий особистий внесок у створення музею народної шани Т. Шевченка багатьом причетним до цієї справи просвітянам, художникам-оформлювачам, підприємцям було вручено грамоти голів облдержадміністрації та обласної ради, управління культури, національностей та релігій ОДА, відзнаки ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка. 
А провести першу екскурсію в музеї попросили ініціатора його заснування. Заступник голови обласного об’єднання «Просвіти», заслужений працівник культури України, краєзнавець Петро Арсенич був направду щасливий з того, що його ідея, котрій уже не один десяток років, нарешті знайшла практичне здійснення. 
 

Іван ГАВРИЛОВИЧ


Переглядів: 556 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024