Середа, 24.04.2024, 13:29:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Серпень » 6 » Руїна в центрі
09:19:55
Руїна в центрі

Площа Ринок – головний майдан обласного центру, де розташована стародавня Ратуша – історичний центр колишнього Станиславова.
До цього місця прикута особлива увага мешканців і гостей Прикарпаття. Тому й вимоги особливі висуваються представниками громади, всіма небайдужими. 
На жаль, особливо тішитися тут нема причин. Біля новозбудованого будинку «Галереї Надія», яка гарно і гармонійно вписалася в інтер’єр площі,  вже ряд років перебуває у жалюгідному стані триповерхова давня кам’яниця, яку архітектори і влада міста ніяк не годні ані реставрувати, ані знести і на місці руйновища, в яке так чи інакше незабаром перетвориться цей будинок, створити достойний цього місця гарний архітектурний шедевр. Чи руки не доходять у представників влади до цього будинку, чи чекають на гарну фінансову пропозицію, можливо з «відкатом»? Але факт байдужого ставлення до цієї споруди і до вигляду центральної площі, наочний. Влада, очевидно, чекаємо допоки сам будинок не впаде, а враховуючи його жалюгідний стан зсередини, часу на очікування залишилося не так вже й  багато. Тому така ситуація і змусила звернутися до головного архітектора міста Володимира Гайдара.         
-  Володимире Григоровичу, стан будинку, що прилягає до «Галереї Надія» жалюгідний. Чому міська влада і міська архітектура не знесе цей будинок, а на його місці не побудує нову гарну споруду. Та й прилеглі будинки що сусідствують з цією розвалюхою мають не набагато кращий стан, якщо подивитися не з фасаду. Чудовий приклад вирішення проблеми маємо щодо приміщення колишнього пивзаводу. Що заважає здійснити аналогічно? 
-  Якби ми тільки махнули рукою і сказали руйнуйте і будуйте,  бажаючих було б чимало. Багато пропозицій було вирівняти по висоті ті двоповерхові будинки.
-  «Галерея Надія» чудово вписався у панораму бічної галереї триповерхових старих будинків. Погляньте щодо перспективи від Катедри.
-  Я би так не сказав. У охоронців культурної архітектурної спадщини виникає запитання: чому виникли саме такі будинки, як «Галерея Надія»?  Там застосовані гарні, якісні матеріали. Проте я би не сказав, що він інтегрований до старовинної архітектури. Проща Ринок це відповідні правила забудови. Там першоосновою були «парцелі» три-чотиривіконні будинки. Тут ми бачимо, не витримано, поверховість. Цей будинок - збірник всіляких архітектурних напрямків. Тому я віддаю належне якості виконання, але те, що там мав би бути будинок нижчої поверховості і композиційного рішення, однозначно. Так само із параметральної забудови.    
-  В той же час біля напівзруйнованого будинку Ринок, 5 відверті двоповерхові щурятники, які не прикрашають і вулицю Шеремети. Якщо ж зазирнути з боку вулиці Тринітарської, то можна переконатися, що вони  ледве купи тримаються. 
-  Проблема того, що будинки валяться і перетворилися, як ви кажете на щурятники, то давайте спитаємо тих, хто відповідає за доглядом цих будинків. Хто є балансоутримувачами і власниками тих будинків. Чому довели до такого стану? Тут питань дуже багато. Як і питання, чому завалилася та частина будинку Ринок, 5, адже така велика будова збоку мала би передбачати якісь заходи по забезпеченню від подібних наслідків. Я не хочу зараз це обговорювати. І не ставлю так питання.     
Хочу наголосити, що площа Ринок – це ядро нашого міста Тут слід дуже обережно ставитися до історичного архітектурного спадку. Тут мова може йти лише про реставрацію. А який вид реставрації застосовувати, то вже варіанти. Якщо після обстеження доведено, що несуча здатність вичарпала свій ресурс, не здатна витримувати, то слід зберегти автентичну фасадну частину, відновити, що є можливо всередині. А завалити і побудувати щось на кшталт, то є мистецтвом самообману. Загалом демонтаж пам’яток архітектури заборонений законодавством. 
-  Але ж особливої унікальної архітектури там нема, як нема жодної ліпнини чи якоїсь родзинки в оздобленні будинків. Звичайний старий триповерховий будинок найпростішої форми, а біля нього двоповерхові, які нічим особливим не відзначаються.
-  Я вам відповім так. Коли мова йшла про реставрацію Брами Потоцького була фірма, яка виконувала роботи. І коли ми обговорювали робочі, концептуальні питання по брамі, директор фірми якось сказав: «Ну ви так скрупульозно ставитеся до тої Брами, як до Львівського оперного театру. Це ж лише брама, утилітарна річ».
 Я мешканець Івано-Франківська з 2004 року, але мене таке ставлення зачепило, бо Брама Потоцького для нашого міста набагато важливіша, ніж, напевно, Оперний театр для Львова. Тому що у нас залишилося обмаль збережених пам’ятників культури. Одні є пам’ятниками архітектурного мистецтва, інші – пам’ятниками містобудування. Тут потрібно диференціювати. Площа Ринок це є пам’ятник містобудування. Кожний архітектор тут мав можливість самовиразитися, міг збудувати щось надзвичайне, проте всі дотримувалися певних правил. І така простацька, як ви кажете архітектура, це є грамотно сформована,  параметрально забудована площа Ринок. І це пам’ятка архітектури урбаністичного характеру. Тому я би так однозначно тут не говорив. Дуже багато розмов було стосовно забудови на вулиці Вірменській, 1. Тут були ті ж самі були вимоги до споруди. Аналогічно говорилося: що там зберігати, там був ніякий будинок. А новобудова така самодостатня і досить гарна. 
Так можна говорити, коли заплющити очі і не дивитися на все решта. Проте, є архітектурне середовище і ми повинні виходити з цього сенсу. А воно ще більше має формувати вимоги до споруди. Тому вважаю,  будинок, що на Вірменській, 1 не враховує оточуюче середовище, хоча і досить гарний.  Він створений для самовираження і по плану, і по фасаду.  Він просто кричить: який я особливий! Він мав би стояти там, де ще нема сформованого ансамблю. Так само можна сказати і про будинок – «Галерея Надія». 
Я був у місті Брно в Чехії і залишився подивований, наскільки цікаво і грамотно вписано в існуюче історичне середовище сучасна архітектура. Новітні матеріали, скло, металеві решітки, бетон, але наскільки грамотно промальовані пропорції, наскільки врахована грація пропорційності. В новітніх будинках відчувається ритміка старезної архітектури. Там сучасні архітектори залишили пам'ять про себе на наступні покоління не зіпсувавши того, що існувало при створенні архітектурного ансамблю. Саме так і слід підходити до цього питання. В Брно видна багатостильовість, кожен час залишав свої пам’ятки, але всі вони залишилися вписаними в єдиний ансамбль. Цього в нас страшно бракує. Саме через це ми не можемо претендувати на певний архітектурний заповідник -  через не збереження ансамблю. 
-  Так, можна погодитися. З одного боку будинок біля блакитної церкви АРС-Дім, а з другого – кричущий несмак торгового центру «Майдан». Чи біля «Галерея Надія» сучасний стиль будинку «Кредо банк». 
-  Тут слід було дуже прислухатися до думки фахівців, а фахівцям не боятися певної планки і певного рівня. Саме такі будинки з’явилися у пострадянську добу, коли архітектора присаджували до типової прив’язки будинків.  
Те, що нині набудовано, тут ані пропорції, ані деталей, ані думки в принципі. Тому нам слід піднімати рівень архітектури, рівень довіри до фахівців. Напевно це стосується і цілого сучасного життя країни.


 
Розмовляв Анатолій Чернець


Переглядів: 776 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024