Субота, 20.04.2024, 14:44:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Січень » 9 » Слідами старого Станиславова. Державна гімназія
14:26:15
Слідами старого Станиславова. Державна гімназія

Довгий приземкуватий будинок належить до пам’яток архітектури національного значення. Таких у Франківську є п’ять. Статут пам’ятки будинок отримав через свій поважний вік. Його спорудили у 1744 році, коли Галичина входила до складу Речі Посполитої, а в архітектурі панував стиль бароко.
Будинок належав єзуїтам, які розмістили там колегіум, – закритий навчальний заклад. Він давав ґрунтовну доуніверситетську освіту і на той час був єдиним на Прикарпатті. Кількість студентів сягала 400 осіб, які старанно вчили граматику, поетику і риторику, історію та філософію. У старших класах додатково студіювали ще математику і фізику. Викладали латиною. В середині XVIII століття тут нав­чався видатний польський поет Францішек Карпінський, який залишив цікаві спогади про місто своєї юності.
Історик Станіслав Заленський пише, що колегіум мав світлі класи та просторий актовий зал на третьому поверсі, де грала власна музична капела.
Після загарбання Галичини Австрією систему освіти чекали докорінні зміни. Замість колегіуму нова влада у 1784 році відкрила державну гімназію із німецькою мовою викладання. Між іншим, одну з перших гімназій на теренах України. Щоправда, реорганізованому навчальному закладу довелось дещо потіснитись. Він зай­мав лише праве крило споруди, а в лівому містилось староство та податковий уряд. Також у будинку працювала нормальна (початкова) школа та були помешкання старости, шкільного директора і гімназійного префекта. Останній відповідав за організацію нав­чального процесу та матеріальну базу. Лише у 1881 році гімназія позбулася «квартирантів».
У першій половині ХІХ століття гімназія була найбільшою світською спорудою Станиславова. Спочатку все навколо неї було забудовано дерев’яними хатиночками, але у 1837 році, за старости Мільбахера, усе це позносили та створили площу імені цісаря Франца І. Тоді ж навпроти головного входу до староства / гімназії, встановили статую монарха.
Спершу всі предмети читали виключно німецькою. Після революційних подій, від 1851-го до 1856 року викладовою була українська, потім використовували українську та польську, а в 1867-му повністю перешли на польську.
Серед гімназистів було багато видатних людей. Наприклад, літописець Станиславова Садок Баронч, учасник «Руської трійці» Іван Вагилевич, будівничий численних храмів Ян Сас-Зубжицький, творець Української Галицької армії Дмитро Вітовський, багато інших. Викладацьким складом теж пишалися – лексикограф Євген Желехівський, біолог Іван Верхратський та інші. Таке гроно знаменитостей пояснюється тим, що до 1905 року в Станиславові була лише одна гімназія.
В часи Першої світової важкий снаряд влучив у ліве крило споруди, зруйнувавши частину другого поверху. Заробили величезну діру лишень поляки. Вони ж демонтували пам’ятник цісаря, якого, м’яко кажучи, не вважали своїм національним героєм.
Перші совіти перетворили гімназію на звичайну школу, а з 1945-го туди в’їхав морфологічний корпус медінституту. Цьогоріч буде 80 років, як він там господарює.
Поштівка, яку ми взяли за основу для статті, була випущена у 1905-му. Видавці помилились із назвою. Плацу Фердинанда у Станиславові ніколи не існувало. Натомість була невеличка вуличка його імені, яка нині зветься Низовою…
Будинок колишньої гімназії і нині зберіг обличчя. Метаморфози торкнулись насамперед даху, де старовинну ґонту змінила практична бляха. Над головним входом зник державний герб із зображенням австрійського орла, натомість ліворуч, у 1983 році, з’явилась меморіальна дошка з іменами видатних людей, що тут навчались. А з нагоди 70-річчя Акту відновлення Української держави у Львові й масового мітингу на цьому майдані у 2011 році на правому крилі будинку відкрили ще одну дошку.

 Іван Бондарев, Михайло Головатий


Переглядів: 468 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024