Четвер, 25.04.2024, 10:24:41

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Січень » 24 » Тарас Шевченко і Прикарпаття. З історії вшанування - ІІ
10:28:39
Тарас Шевченко і Прикарпаття. З історії вшанування - ІІ
25 березня 1903 р. молодь середніх шкіл м. Станиславова у тому ж залі влаштувала шевченківський концерт. 4 червня 1903 р. у цьому ж приміщенні відбувся аналогічний захід за участю артистки М. Слободівни-Крушельницької та О. Шухевичівни.
22 березня 1904 р. молодь учительської семінарії в Станиславові організувала шевченківський концерт у залі Товариства музичного ім. Монюшка. Був виконаний твір П. Ніщинського «Закувала та сива зозуля». У другій частині концерту був представлений сценічний образ у п’яти діях зі співами і декламаціями на тему «Житє і слава Тараса Гр. Шевченка» за сценарієм учня станиславівської семінарії, згодом професора Михайла Девоссера. Автор зобразив безрадісне дитинство та молоді роки Кобзаря і цитував уривки з його творів.
6 червня 1905 р. у залі товариства ім. Монюшка заходами Бояна та інших українських товариств відбувся шевченківський концерт.
1 квітня 1906 р. у цьому ж приміщенні українська молодь Станиславівської гімназії влаштувала концерт, присвячений 55-м роковинам смерті Тараса Шевченка. Вступне слово про поета мав проф. Рибчук. Вірш С. Яричевського «Устань, Прометею» читав Припхан, твори  Т. Шевченка — Д. Вітовський. Виступали також Д. Дем’янчук (фрагмент із п’єси «Палій»), С. Салига, Басараб та інші. Чоловічий хор під проводом Вебера у супроводі фортепіано виконав декілька пісень. Вокалісти Кисілевський (тенор) і Глинянський (баритон) дуетом проспівали пісню «Люблю дивитися». Виступив також у супроводі фортепіано квартет скрипалів: Шпербер, Гелертер, Лабенський і Піндельський, піаніст Мішкевич та змішаний хор української гімназії під диригуванням проф. Чайківського. Завершився концерт фрагментом вистави  В. Пачовського «Сон української ночі» (у ролі Т. Шевченка —  Д. Вітовський).
5 квітня 1906 року 45-ті роковини смерті Кобзаря відзначила молодь учительської семінарії у Станиславові.
1907 року українська гімназійна молодь на чолі з Д. Вітовським звернулася до товариства «Українська Бесіда» з листом, в якому просила позичити театральні костюми для шевченківського вечора, що відбувся 10 березня. 19 березня 
1907 р. заходами станиславівського «Бояна» та всіх українських товариств у залі музичного товариства ім. Монюшка відбувся шевченківський концерт з участю скрипаля Бережницького та військового оркестру 24-го полку піхоти.
7 червня 1906 р. станиславівські товариства організували шевченківський концерт з участю З. Левицької, станиславівського «Бояна», академічного хору «Бандурист» зі Львова та інших.
2 квітня 1908 р. у Станиславові у залі товариства ім. Монюшка з нагоди 47-х роковин смерти Т. Шевченка відбувся концерт. Мішаний хор виконував твори М. Лисенка, Ф. Колесси, С. Людкевича на слова Шевченка, декламували твори Кобзаря. 11 квітня того ж року шевченківський концерт влаштувала молодь учительської семінарії. Співав хор із Княгинина, декламували «Наймичку» та інші твори Кобзаря.
25 квітня 1909 р. на шевченківському концерті в Станиславові виступали хори з Маріямполя, Хриплина і Микитинців.
25 березня 1909 року 48-мі роковини смерті Шевченка відзначили учні Коломийської української гімназії. Виконували твори на слова Шевченка композиторів М. Лисенка, М. Вахнянина, С. Людкевича. Баритонове соло в супроводі фортепіано виконав учень  VI кл. М. Семкович. Декламували «Сон» — Б. Витвицький, учень VII кл., «і виріс я на чужині» — В. Дутчак, учень II кл.
У вшануванні пам’яті Кобзаря на Прикарпатті брали участь композитор Д. Січинський (автор музики на вірші Шевченка «Лічу в неволі дні і ночі», «Минули літа», «У гаю, гаю» та ін.), артисти світової слави — О. Мишуга, С. Крушельницька, а також М. Голинський із с. Вербівців теперішнього Городенківського району, лікар-окуліст зі Станиславова Я. Грушкевич, учителі В. Барнич. І. Смолинський, І. Устиянович, диригент і. Гоїв та багато інших.
Прогресивні жінки Галичини теж брали активну участь у вшануванні пам’яті Кобзаря: збирали пожертвування на побудову пам’ятника, влаштовували шевченківські концерти. З ініціативи Ірини Герасимович вони надсилали до Львова свої вишивки, мереживо та інші художні вироби ручної роботи, продавали їх чи розігрували в лотерею, а зібрані кошти вносили у фонд пам’ятника Шевченкові.
Скажімо, протягом 1892—1894 років до цього фонду передали свої вироби Ольга Гаморак зі Стецеви (1871—1914) — майбутня дружина В. Стефаника; колишня наречена І. Франка Ольга Рошкевич-Озаркевич; Олена Майковська зі Станиславова, родичка відомого фольклориста В. Гнатюка; Г. Абрисовська з Косова; 
С. Бурачинська зі Станиславова та інші. Низку цікавих виробів виготовили жінки з Тишківців, Космача, Калуша, Коломиї, Торговиці, Олешкова, Сапогова, Печеніжина та інших населених пунктів. Емілія Окуневська з Яворова на Косівщині подарувала вишитий рушник із написом: «Обніміте, брати мої, найменшого брата, нехай мати усміхнеться, заплакана мати».
Товариство українських жінок у Станиславові зібрало на пам’ятник Шевченкові 10 золотих ринських. А фундаторка цього товариства, організаторка жіночого руху, письменниця і громадська діячка демократичного напряму Н. Кобринська з Болехова передала для цієї мети п’ять золотих ринських.
Разом із Н. Кобринською емансипаційним рухом жіноцтва займалися Ольга Рошкевич, Ганна Павлик (сестра письменника Михайла Павлика), Ганна Гаморак-Данилович, письменниці Климентина Попович-Боярська, Марія Колцуняк, Марійка Підгірянка, іванна Блажкевич. Вони брали активну участь у відзначенні шевченківських вечорів, дитячих ранків. Славетна артистка Соломія Крушельницька виступала на літературно-музичних вечорах, присвячених Т. Шевченкові, у Львові, Станиславові, Коломиї, Городенці та в інших населених пунктах Галичини.
Збережені в музеях та архівах афіші, оголошення і програмки концертів, повідомлення у пресі засвідчують, що урочисті вечорниці на честь Т. Шевченка щорічно відбувалися не лише в  Станиславові, а й в інших містах та селах краю. Приміром, урочистості, присвячені 40-м роковинам від дня смерті генія України, в 
1901 р. відбулися в Коломиї (з промовою 9 березня виступив В. Стефаник), у Надвірні, а 6 березня — в Рогатині, 10 березня — в Долині (заходом «Просвіти»), 
18 березня — в Коломиї — з ініціативи радикалів і 24 березня — з ініціативи української гімназійної молоді, 1 квітня — у Станиславові (українські товариства), Коломиї (філія «Просвіти»), 21 квітня — в Рожнятові, 12 травня — в Кардові (тепер Прутівка Снятинського району; українські радикали), Тлумачі, 12 травня — в Снятині (міщанська читальня), 25 травня — в Калуші, Стриганцях (заходами «Просвіти»), 30 травня — в Коломиї (українські товариства), 6 червня — в Городенці («Руська Бесіда»), 11 серпня — в Косові та інших місцевостях.
(Далі буде.)
Петро Арсенич

Переглядів: 795 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024