П`ятниця, 19.04.2024, 02:03:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Січень » 25 » Тарас Шевченко і Прикарпаття. З історії вшанування - ІІІ
13:05:39
Тарас Шевченко і Прикарпаття. З історії вшанування - ІІІ
Аналогічні святкування відбувалися і в 1902—1903 роках. Скажімо, 6 квітня 1902 р. «вечорниці в 41-ші роковини смерти незабутнього Кобзаря України-Руси» влаштувала молодь української гімназії в Коломиї в селі Сокола. 24 серпня 1902 року товариство «Народна Спілка» в іллінцях вшанувало пам’ять Шевченка в кімнатах громадського уряду. 29 березня 1904 р. святковий вечір на честь Т. Шевченка провели українські товариства в Калуші.
Заходом «Української Бесіди» 14 серпня 1904 р. відбулися вечорниці у Косові. Співав чоловічий хор академічної громади. Виконували пісні Лисенка, Воробкевича, Вахнянина, Матюка, Січинського на слова Кобзаря. Наступного року в Косові було поставлено «Невольника», скомпонованого Зарицьким на основі поеми Шевченка.
6 серпня 1905 р. у с. Ковалівці, тепер Коломийського району, відбувся концерт, присвячений поетові, влаштований сільською читальнею в стодолі Юрка Колцуняка. Того ж року 20 серпня читальня «Просвіти» в Надвірні влаштувала концерт, дохід від якого призначили на будову Народного дому. В 1906 р. у Надвірні під час урочистостей було здійснено постановку п’єси «Невольник».
24 лютого 1907 р. вечорниці на честь Шевченка влаштувала молодь української гімназії в Коломиї. У першій частині відбувся концерт під диригуванням В. Барнича, а в другій поставили п’єсу з козацького життя «Невольник». Наприкінці вечорниць виступив професор Я. Гординський.
24 березня 1908 р. молодь української гімназії в Коломиї відзначала 47-мі роковини смерті незабутнього Кобзаря. Вступне слово виголосив гімназист М. Сміх. Чоловічий хор під керівництвом І. Смолинського виконав пісні і. Воробкевича — («Заросли шляхи»), а також Ф. Колесси, М. Лисенка, Д. Січинського — на слова Шевченка. Наприкінці з промовою виступив професор П. Рибчак.
28 березня 1908 р. Шевченка вшанували учні приватних семінарійних курсів у Коломиї. На концерті співав мішаний хор, декламували твори: Ю. Федьковича «В день скону батька нашого» — А. Санойцівна, «Кавказ» Т. Шевченка — і. Арсенич.
Щорічно вечорниці на вшанування Т. Шевченка проводили в Коломиї в залі Каси ощадности. Скажімо, 16 травня 1908 р. шевченківський концерт відбувся з участю артистів іванни Біберович, М. Боганича, О. Садовського і Тараса Шухевича. 
11 березня 1910 р. українська молодь польської гімназії у Станиславові влаштувала в залі товариства ім. Монюшка вечорниці на вшанування 49-х роковин від дня смерті великого Кобзаря України. Чоловічий хор під диригуванням професора О. Бачинського виконав пісню на слова Шевченка — Ярославенка «Вечір». В. Гадзінський декламував вірш «До Основ’яненка». На вечорі виконували ще твори Ф. Колесси, декламували вірш П. Карманського «Під дубом Тараса» та ін. 9 червня у цьому ж залі відбувся ще один шевченківський концерт, на якому виступали селянські хори з Побережжя, Маріямполя, Блюдників, Микитинців.
18 березня 1910 р. Кобзаря вшанувала молодь української гімназії в Коломиї. У програмі переважали пісні на слова М. Лисенка, зокрема мішаний хор виконав «Жалібний марш» на день смерти Шевченка. З промовами виступали гімназист Н. Гаморак та професор Я. Гординський.
19 квітня 1910 р. концерт на честь Т. Шевченка в цьому ж залі організував станиславівський «Боян», мішаний хор якого виконував твори: «Вечір у хаті» Людкевича, «Прометей» Стеценка, «Фінал» Ярославенка. Сольні партії виконували Парохоняк, Козак, Перфецький, Тарасович, Пашкевич.
«Урочисто відзначено 50-річчя від дня смерті Т. Шевченка у 1911 р. в усіх містечках і багатьох селах краю. 5 березня 1911 р. удався величаво концерт у Тисмениці. Святочний настрій викликав своєю гарною промовою проф. Ю. Чайківський зі Станиславова. Добре виступили мішаний і чоловічий хори, скрипаль Бобик, який досі відомий як талановитий співак. Соло фортепіанове відіграла піаністка 
В. Кисілевська». (Діло.— 1911.— Ч. 57).
Спільний комітет усіх українських товариств у Станиславові 6 квітня 1911 р. організував концерт у залі товариства ім. Монюшка, оскільки своєї великої зали вони не мали. З промовами виступили посли Л. Бачинський, який відкрив свято, і Є. Левицький, який в гарній промові кинув світло на величезне значення Т. Шевченка і на те, як він нам дорогий. Хор із Вікторова під керівництвом Салиги заспівав «Думи мої», «Тече вода з-під явора». Селянський хор із Микитинців виконав твір Шевченка — Ф. Колесси «Було колись на Вкраїні». Вірш «Розрита могила» декламувала із Побережжя Марія Запухляк, з вітаннями виступали Лесь Курбас, селянин Глум з Вікторова, учителька з Побережжя Ольга Мацьків, Салигова з Вікторова, Орлюк та інші. Після обіду артисти Українського народного театру ім. І. Тобілевича поставили «Невольника» М. Кропивницького (режисер Лесь Курбас).
О 8 год. вечора в залі товариства ім. Монюшка розпочався ювілейний концерт на честь Шевченка, поставлений станиславівським «Бояном» з участю солістки Т. Бачинської і письменника Б. Лепкого. Виступив хор зі своєю програмою, грав О. Бережницький, співала Т. Бачинська. З промовою виступив Богдан Лепкий і продекламував «Кавказ». (Діло. — 1911. —  Ч. 84).
2 квітня 1911 р. у цьому ж залі було проведено свято до дня Шевченка, яке організувала Українська соціалістична радикальна партія. З промовою виступив Р. Яросевич. Співав хор, декламували вірші поета.
У Калуші перед початком концерту відбувся святковий урочистий похід, в якому взяло участь півтори тисячі осіб із Калуша та навколишніх сіл. У Народному домі було встановлено бюст Шевченка роботи М. Гаврилка, який приїхав на святкування до Калуша і взяв участь у художньому оформленні залу. З промовами виступили Р. Перфецький і студент 
Я. Дудикевич. Крім солоспівів, діти виконали «Вінок на могилу Шевченка». Свято закінчилося апофеозом «Спадаючі пута неволі і темноти з України» в оформленні М. Гаврилка.
У Снятині перед концертом 8 березня промову про життя і творчість Шевченка виголосив Іван Семанюк (письменник Марко Черемшина).
Організатором свята в Косові 26 березня 1911 р. був учитель голова місцевої читальні «Просвіта» іван Устиянович, котрий виголосив промову, а потім керував хором. «У гарнім виконанні поодиноких точок програми брала участь не лише інтелігенція, але і міщани, й робітники».
(Далі буде)
Петро АРСЕНИЧ

Переглядів: 779 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024