Четвер, 25.04.2024, 07:00:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Липень » 14 » У Білих Ославах встановили перший у світі пам’ятник Марійці Підгірянці
16:40:32
У Білих Ославах встановили перший у світі пам’ятник Марійці Підгірянці

Перший в Україні та світі пам’ятник народній вчительці й українській поетесі Марійці  Підгірянці вчора урочисто відкрито й освячено в селі Білі Ослави Надвірнянського району, де народилася Марія Ленерт-Домбровська (таке справжне ім’я поетеси).
Встановили пам’ятник перед музеєм письменниці на центральній вулиці села, яка теж носить її ім’я. Це фігура Марійки Підгірянки, яка в одній руці тримає читанку, а в іншій – гілочки калини. Скульптуру прикрашають слова з вірша: «Для Вкраїни вірно жиймо, їй віддаймо труди».
Автор пам’ятника — відомий прикарпатський скульптор Володимир Довбенюк. У відкритті  взяли участь  не лише місцеві люди, а й гості з різних районів та областей. Ініціатива ж спорудження пам’ятника належить громадській організації «Рідне наше село» з Білих Ослав. За два роки кошти надійшли від сільської громади, вихідців з села, зокрема від діаспори та заробітчан по світах, від освітян з різних районів Прикарпаття, просто небайдужих людей.  Тож на святі було багато гостей і звучало багато слів про те, як багато зробила вчителька і поетеса Марійка Підгірянка. Вона, донька лісничого і онучка греко-католицького священика, мати чотирьох дітей, 40 років віддала вчительській справі. Не думала про письменництво, але була патріоткою і почала писати вірші для дітей, бо в навчальній програмі бракувало саме того, що навчало любити свій край, родину, природу. В Білих Ославах вже є дві меморіальні дошки на честь Марійки Підгірянки, музей, а відтепер і пам’ятник. Готують клопотання про присвоєння імені дитячої поетеси місцевій школі. Здійснилася мрія директора музею Марійки Підгірянки Василя Левицького - встановлення пам’ятника землячці-поетесі. А кошти, які залишилися, будуть передані у 5-й батальйон територіальної оборони.


Переглядів: 458 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024